Memur-Sen Düzce İl Temsilcisi Orhan Kılıç, cuma namazı öncesi Uzunmustafa Camii önünde basın açıklaması yaptı. Başbakanlık tarafından hazırlanan ve kamu çalışanlarının cuma günü mesailerinin, cuma namazı öncesi öğle tatiline girecek ve namazın bitiminden sonra tekrar mesaiye başlayacak şekilde düzenlenmesini öngören genelgeye destek verdikleri kadar eksik olduğu kanaatini taşıdıklarını vurgulayan Kılıç, yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede cuma gününün tamamının tatil edilerek normalleşmesi gerektiğini dile getirdi.

Cuma gününün tamamı tatil olması gerekir

Kılıç, “Cuma günü esnek olarak doğu ve batı saat uygulamasına göre memurlar serbestçe cuma namazlarına gidebilecek. Laikliğe ve çağdaşlığa aykırı şeklinde sağdan-soldan çatlak sesler duyuyoruz. Bu sesleri başörtüsü yasağının kaldırılmasında da çok duymuştuk. Bu noktada çatlak seslerin kaçırdığı bir nokta var. Bu milletin normalleri değiştirildi. Anormalleri normalmiş gibi gösterildiği için birileri bağırıyor. Bu milletin yüzde 99’u Müslümandır. Müslüman bir ülkede Cuma saatini mesaiye göre ayarlamak yetmez. Cuma gününün tamamı tatil olması gerekir.” şeklinde konuştu.

Tekrar normale döneceğimizi ümit ediyoruz

1935 yılına kadar Cuma günlerinin tatil iken 1935 yılından sonra çıkartılan bir kanunla Cuma günleri tatil dışına itildiğini savunan Kılıç, Cuma Namazı Genelgesi’ne yönelik çatlak seslerin başörtü serbestliğinde de yaşandığını belirtti. Kılıç, “Bu anormallik bize unutturulmuş, bugün bunun sonucu olarak birileri ‘Bu nasıl olacak?’ diye bağırıyor. Dün başörtü serbestliği için çok bağırıldı ama bugün kimse ne o yasağı hatırlıyor. Ne de başörtüleri fark ediyor. Neden? Çünkü normale döndük. Aynı şekilde de Cuma’da da bunu yaşayacağız. Şimdi tekrar normale döneceğimizi ümit ediyoruz. Bu ülkenin yüzde 99’ı Müslüman diyoruz. Hristiyanların Pazar gününe normal, Yahudilerin Cumartesi günlerine normal diyoruz ama Müslümanın Cuma tatili olması gerektiği söylediğinde birileri feveran ediyor.” ifadelerini kullandı.

En azından öğleden sonra tatil olsun talebi

Cuma gününün en azından öğleden sonra tatil edilmesi gerektiğini söyleyen Kılıç, cuma gününe dair önerilerini dile getirerek sözlerini tamamladı. Kılıç, “Biz hükümeti kutluyoruz. Bir yanlışın daha düzeltilmesi söz konusudur ama eksik buluyoruz. Bu eksik cuma günü öğleden sonra tatil edilerek tamamlanmalı, kaybolan mesai saatlerini günlük en fazla yarım saatlik çalışmayla da telafi edilebilir. Artık Hristiyanlar adına Yahudiler adına tatil yaptığımız yeter, bu durum bizde doku uyuşmazlığına neden oluyor.” dedi.

Haber:Y.SEVER