Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan koronavirüs artık tehlikeli bir salgın olarak Türkiye’yi de tehdit ediyor. 11 Mart’ta ilk vakanın görülmesinden bu yana 81 ilde alınan üst düzey tedbirlerle yayılımın önüne geçilmesi hedeflenirken, bu noktada vatandaşlara büyük görevler düşüyor. 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlara getirilen sokağa çıkma yasağının ardından 1 Ocak 2000’den sonra doğanlara da dışarı çıkma sınırlaması getirildi. Kurallara yeterince uyulmaması yüzünden alınan bu zorunlu yeni kararlara yenilerinin eklenmemesi için en az iki hafta daha evde kalınması yönünde uyarılar gelmeye devam ederken, her gün vaka sayıları da yükseliyor.

Türkiye’de son durum

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 6 Nisan Pazartesi günü yapılan testleri ve çıkan sonuçları sosyal medya hesabından açıkladı. Buna göre; yapılan 21 bin 400 testte vaka sayısı 3 bin 148 olarak belirlendi. 75 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken 284 kişi de sağlığına kavuştu ve taburcu edildi. Bu verilerle birlikte bin 326 kişi ülkemizde koronavirüsü yenerek sağlığına kavuştu. 649 vatandaş ise hayatını kaybetti. Türkiye’deki toplam vaka sayısı 30 bin 217 olurken test sayısı ise 202 845 olarak açıklandı.

Düzce’de vaka sayısı 46’ye yükseldi

Düzce’de ise 7 Nisan Salı günü itibariyle vaka sayısı 46 olarak kayıtlara geçti. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Akçakoca Devlet Hastanesi’nden her gün ortalama 60 numune üniversite hastanesi laboratuvarına ulaşırken, 5 Nisan’da 41 olan Düzce’deki vaka sayısı 2 günde 5 kişi artarak46’ya yükseldi.

Mecbur kalmadıkça sokağa çıkmayın!

Salgının daha geniş kitlelere yayılmaması için evde izolasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, büyük-küçük demeden bu hastalık karşısında herkesin risk altında olabileceğine dikkat çekerken, zorunlu haller dışında sokağa çıkılmaması uyarısını sık sık yineliyor. Dışarı çıkıldığında ise koruyucu maske ve eldivenin mutlaka takılması gerektiği vurgulanıyor.