Yayla ve kışlakların imara açılması yeniden gündeme alındı. Şehirlere yakın mera, yayla, kışlaklar okul ve hastane olacak. Sabah'tan Mehmet Ali Berber'in haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tapuda mera, yayla ve kışlak olarak görünen ancak atıl durumda bulunan alanları kentsel dönüşüm kapsamına almak için kanun taslağı hazırladı. Buna göre şehirle bütünleşik yerler ve şehir sınırları dışında kalan alanlar çok özel projeler kapsamında belli oranlarda imara açılacak. Bu alanlarda özel kamu projeleri, okul, hastane ve TOKİ yatırımları yapılacak.

Konuta izin yok
Daha önce mera, kışlak ve yaylaların kentsel dönüşüme açılacağı haberleri çıkmış ve bakanlık bu durumu yalanlamıştı. Yeni düzenleme bu alanların dönüşüm kapsamındaki konut projelerine değil, özel kamu yatırımları ve sosyal donatılar için sınırlı oranda imara açılmasını sağlayacak.
Öte yandan aşırı yapılaşma endişelerine karşı da önlemler alındı. Bu alanların hangi oranlarda ve hangi şartlarda yapılaşmaya açılacağı komisyon tarafından belirlenecek. Valilikler bünyesinde kurulacak komisyonlarda ilgili bakanlıkların, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bulunacak.