İslam dünyasının kutsal günlerinden biri olan Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda denetimlerini sıklaştırdı. Kurban Bayramı’nda yoğun olarak tüketilen; tatlı ve pastacılık ürünleri üretimini yapan iş yerleri başta olmak üzere, çikolata ve bayram şekerlemelerinin satışa sunulduğu işyerleri ile et işleme yeterliliğine sahip kasaplara yönelik il genelindeki denetimler yoğunlaştı.



21 işyeri sahibine 135 bin 279 TL idari para cezası
Konu hakkında yazılı bilgilendirmede bulunan Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu;  “Tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmalarını sağlamak amacıyla il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol görevlisi personellerimizin Kurban Bayramı’na yönelik denetimleri yoğunlaşarak sürüyor. Yılbaşından beri yaklaşık; 3 bin 550 denetim yaptık. Mevzuata aykırılığı tespit edilen 21 işyeri sahibine 135 bin 279 TL idari para cezası uygulanırken, tüketicilerimizin de birer gönüllü gıda denetçisi gibi hareket etmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada, ambalajsız, açıkta satılan, etiketsiz; üreticisi, markası ve gıda kayıt belgesi olmayan ürünler satın alınmamalı. Ürünlerin son tüketim tarihlerinin geçmemiş olması ile ambalajlarının sağlam ve şişmemiş olmasına dikkatle kontrol edilmeli. Gıda ile ilgili her türlü şikâyetlerini vatandaşlarımızın Alo 174 Gıda Hattı’na bildirmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.



“Kurbanlar güneş görmeyen serin yerlerde kesilmeli”
Kabaoğlu ayrıca kurban etinin nasıl muhafaza edilip tüketilmesi gerektiği konusunda bilgiler paylaşarak, şunları kaydetti: “Kurbanların güneş görmeyen serin yerlerde kesilmesi, etinin 12 saatten önce yenmemesi, etlerin ön soğumasının beklenmesi, ardından hemen -2; +2 dereceye ayarlı buzdolabında ortalama 1 gün hızlı ve tam soğutulduktan sonra; soğuk zincire dikkat ederek; kendileri veya asgari teknik ve hijyenik şartları uygun ruhsatlı et işleme yeterliliğine sahip kasap vb. iş yerlerine götürerek kıyma kuşbaşı, parça et vb. yaptırdıktan sonra, tek seferde tüketilebilecek miktarlarda alüminyum folyoya sarıp, -18 derecedeki derin dondurucuya konarak 8 ay tazeliğini koruyabilmekte, tüketilecek birimin 1 gün önceden buzdolabına alınıp çözünmeye başlayınca pişirilip tüketilmesi ve asla tekrar dondurulmaması gerekmektedir.”

Haber: C. ÜSTÜNER