Düzce Üniversitesi’nin yüksek teknolojinin üretilmesi ve sanayinin kullanımı ile ilgili olarak düzenlediği “Sanayi ve üniversite işbirliği” konulu toplantısı Öncü Koleji Egemen Toplantı Salonunda yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak Stanford Üniversitesi öğretim görevlisi ve Nanostellar şirketinin kurucu başkanı William H. Miller katıldı.

Toplantıya, dinleyici olarak Düzce Valisi Ercan Topaca, Ak Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay, DüzceÜniversitesi rektörü Profesör Doktor Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Vali yardımcıları, kaymakamlar, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, ve öğretim görevlileri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Düzce Valisi Ercan Topaca, Teşvik yasası’nın ardından deyim yerindeyse bir sanayi devrimi yaşandığını, önümüzdeki üç yıl içinde ülkede arge çalışmalarına ayrılan payın artmasına paralel olarak Düzce’de  de artmasının sağlanacağını söyledi.

Düzce Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Funda Sivrikaya Şerifoğlu ise, konuşmasında Miller’e Düzce’ye tam gün ayırdığı için teşekkür ederken, üneversitenin vizyonu ve misyonu ile ilgili bilgiler verdi. Şerifoğlu, Düzce’nin iddialı bir il olduğunu söylerken, arge  harcamalarının artması gerektiğini Başbakan Erdoğan’ın da söylediğini, yenilik ve farklılaşma için üniversite ve sanayi arasındaki işbirliğini sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi,

Kaliforniya’da kurulan silikon Vadisi’nin en önemli şirketlerinden birinin satış ve teknoloji müdürü  olan Dr Bülent Yavuz ise, Amerika Birleşik Devletleri’nde 30 Milyar dolar risk sermayesi kullanıldığını, bunun yarısının ise silikon vadisinde kullanıldığını söyledi. Bu rakamların Avrupa için 4 Milyar dolar, Hindistan için de 6 milyar dolar olduğunu söyleyen Yavuz, en önemli olayın teknolojinin değiştirilerek ticari hale getirilmesi olduğunu ifade etti.

Konferans için Düzce’ye gelen Stanford Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Nanostellar Şirketinin Kurucu Başkanı William miller ise, kendi iş yaşamından ve Stanford Üniversitesi’nden örnekler vererek yüksek katma değerli teknolojik ürünlerin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili bilgiler verdi.

Miller, Üniversitelerin innovasyon sürecindeki önemine işaret ederken, üniversitelerin bölgesel refaha katkıda bulunmasının iki yolla olduğunu,  bunların birincisinin sosyal ve çevresel konularda yaptığı araştırmalar bunu topluma sunarak, ikincisinin ise, akademik araştırmaların ticari hale getirilmesi ile gerçekleştiğini ifade etti.

Günümüzde rektörlerin neyin satılıp neyin satılamayacağını bilmesinin de önem kazandığını ifade eden Miller, ticari kazançların patentler ile başladığını, bilgiyi ticari olarak kullanan şirketler ve araştırmayı yapan üniversiteler tarafından beslendiğini dile getirdi. Miller, Akademik araştırmayı yapan üniversiteler ve sanayi kuruluşlarının bilgiyi kullanmadaki karşılıklı etkileşime de işaret etti.

Konferansın ardından Düzce Valisi Topaca ve Rektör Şerifoğlu Miller’e tuğra işlemeli bir plaket hediye ettiler.