Milliyetçi Hareket Partisi Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’ın aylar önce TBMM kürsüsünde yaptığı konuşma, Elazığ Depremi’nin ardından gündem oldu. Yaptığı konuşmada afetlerde özellikle kamu binalarının ayakta kalması için sismik izolatör gibi teknik güçlendirmelerin acilen yapması gerektiği üzerinde duran Yılmaz, son felaket yaşanmadan önce alınması gereken önlemleri sıralamıştı. Yılmaz şöyle konuşmuştu:

“Yetkililerin yapması gereken açık ve net şekilde ortadadır”
“Devletimiz özellikle İstanbul’da yaşanacak bir depreme dünden hazırlanmış olmalıdır. Bu hazırlıklarını yaparken muhakkak mevsimsel etkileri göz önünde bulundurarak değişik eylem planları hazırlanmalıdır.

 ‘’Yıkılması muhtemel binalarda inisiyatif vatandaşlara bırakılmamalıdır’’
Can kayıplarının en aza indirgenmesi için binalar tek tek incelenmeli, yıkılması muhtemel binalarda inisiyatif vatandaşlara bırakılmamalıdır. Kentsel dönüşüm hızlandırılmalıdır. Bu arada özellikle kamu binaları ayakta, sağlam ve hizmete hazır bir şekilde bulunmalıdır. Özellikle kamu binalarının ayakta kalması için sismik izolatör gibi teknik güçlendirmeler acilen yapılmalıdır.”

Bakan Kurum’dan 4 soruya yanıt istemişti
Yapmış olduğu konuşmanın dışında konuya hassasiyetle yaklaşan Milletvekili Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a da bir soru önergesi yöneltmişti. Afet anında devletin vatandaşa tam kapasite hizmet verebilmesi için kamu binalarının öncelikli olarak ayakta kalabilmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, önergede şu sorulara cevap istemişti:  
1) Bahsi geçen binaların iyileştirilmesi anlamında sismik izolatör vb. gibi teknik güçlendirmeler yapılmış mıdır? Ülkemizde birçok şehrimizin olduğu gibi Düzce de aktif fay hattı içerisindedir. Olası bir depremde hastanelerin iyi hizmet verebilmesi açısından bölgede ki hastanelere sismik izolatör ya da farklı bir güçlendirici uygulanmış mıdır?
2) Düzce’de tek ulaşım yolu karayoludur ve karayolunda ciddi sıkıntılar vardır. Olası bir afet anında civar illerden arama kurtarma ekipleri ve sağlık ekipleri bölgeye nasıl intikal edecektir? Konu ile alakalı alternatif yollar belirlenmiş midir?
3) Son dönemlerde bahsi geçen kamu binaların sağlamlaştırılması ile alakalı ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
4) Olası bir depremde Düzceliler’in kriz anında toplanabileceği ( yemek, su tuvalet v.b) ihtiyaçlarını belirli bir süre karşılayabileceği deprem toplanma alanları nerelerde belirlenmiştir?”