Van'daki depremin ardından gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışması için düğmeye basılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzalarının tamamlandığını belirterek haftaya Meclis'e sevk edileceğini açıkladı. Yasanın çıkması ve riskli alanların yıkılmasıyla birlikte ekonominin canlanacağını ifade eden Bayraktar, işsizlik ve yoksulluğun azalacağını söyledi.

İnşaat aşamasında KDV ödeneceği için inşaat sektörünün kayıt altına alınacağını belirten Bayraktar, "Hem burada yüzde on sekiz KDV ödenecek. Bu da zaman içerisinde iki yıllık beş yıllık, on yıllık, on beş yıllık, yirmi yıllık periyotlarla eğer bu proje devam edebilirse, yatırım boyutu olarak bu en azından 200 milyar dolarlık bir proje. Bunun KDV'si de 36 milyar dolar olur. Doğrudan gelen bu parayla hem malzemede hem diğer hususlarda tüm sektör, yap-satçılar olsun, malzeme üreticileri olsun, çalışan işçiler olsun, ciddi şekilde ekonomik disiplin altına girecek. Burada Türk maliyesi de büyük bir kazanım elde edecek. Cari açığın azaltılmasına büyük ölçüde fayda sağlayacak. Ayrıca yerel malzemelerin kullanılması sağlanacak ve üretim sektörü hareketlenecek." dedi.

Türkiye'de deprem doğuran toplam 24 bin 500 km uzunluğunda canlı fay aksı bulunduğunu ifade eden Bayraktar, "1903 yılından itibaren 130 deprem olmuş.100 bin canımızı kaybettik. Yaklaşık iki milyon ev yıkıldı veya hasar gördü. 1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminde altmış saniyede otuz üç bin yurttaşımızı kaybettik. 1999 yılında meydana gelen Gölcük ve Düzce depremlerinde milli gelirimizin yüzde on-on beşini birkaç dakika içinde kaybettik. Ülke zenginliğimizin yüzde 90'ı deprem tehdidi altındadır." diye konuştu.

Haber; H. İŞCAN