MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Emniyet Teşkilatı Kanunu, Jandarma Teşkilat Kanunu, Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu ve Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gibi birçok kanunda değişiklik içeren kanun teklifi hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünde konuşma yaptı. Yılmaz konuşmasına, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin yanı sıra 2016 yılında İçişleri Bakanlığına devredilen Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığının uyumu açısından ilgili kanunlarda değişiklik ihtiyacı olduğunu belirterek başladı.

“Yeni bir göç dalgasına katlanabilmemiz mümkün değil”
Türkiye’nin çok sayıda göç aldığını belirten Milletvekili Ümit Yılmaz şunları söyledi: “Ülkemiz sadece Suriye’den gelen göçle karşı karşıya değildir. Afganistan başta olmak üzere Bangladeş, Pakistan, Endonezya’dan ciddi bir göç dalgasına maruz kalmaktadır. Şu ana kadar 3 milyon 680 bini Suriyeli olmak üzere ülkemizde kayıtlı göçmen sayısı 5 milyon 74 bine ulaşmıştır. Bu rakam bile ülkemizin kabul edebilirlik kapasitesini kat be kat aşmışken İdlib bölgesi veya Suriye’nin diğer bölgelerinden gelebilecek bir dalgasına katlanabilmemiz mümkün değildir. Ülkemizde bu yaşanan son gelişmeler neticesinde göç problemi, milli güvenlik problemi haline gelmiştir. Ülkemizde bulunan göçmenlerin statüleri ne olursa olsun insanca yaşayabilecekleri şartlar sağlandıktan sonra ülkelerine geri dönmeleri için yapılacak tüm düzenlemeleri desteklemeye devam edeceğiz.”

“Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlemeleri gerekli kılıyor”
Yaşanabilecek göç dalgalarına karşı uluslararası göç hukukuna uygun kanunun bir an önce çıkarılmasını isteyen Milletvekili Ümit Yılmaz şöyle konuştu: “Ayrıca son yıllarda ülkemiz coğrafyasında bulunan ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar neticesinde maruz kaldığı düzenli-düzensiz göç ve geçici koruma statüsü, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda düzenlemeleri de gerekli kılmaktadır. Bu gelişmelerin yanı sıra ülkemizin başarıyla tamamladığı Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve son olarak Barış Pınarı harekâtlarıyla güvenli hale getirilen bölgelere geri dönüşlerin sağlanması ve teşvik edilmesine yönelik düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Sadece ülkemizin değil bütün dünyanın problemi haline gelmeye başlayan yeni göç dalgalarına karşı uluslararası göç hukukuna uygun kanun ve uygulamaların derhal çıkarılması gerektiği ortadadır”.

“Dileğimiz bir an önce yasalaşmasıdır”
3600 ek gösterge hakkında da konuşan Yılmaz şunları belirtti: “Getirilen teklifte AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin seçim programlarında bulunan ve emniyet teşkilatının dört gözle beklediği 3600 ek gösterge hakkı teklifte yoktur. 3600 ek gösterge problemi sadece emniyet teşkilatının değil, bakanlığa bağlı çalışan müdürler, şube müdürleri, mahalli idarelerin daire başkanları ve uzman çavuşları da yakından ilgilendirmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak verdiğimiz kanun teklifinde ek göstergeler tüm hizmet sınıfları için makam sırasına göre yeniden belirlenmiştir. Dileğimiz bu düzenlemenin gündeme alınarak bir an önce yasalaşmasıdır. Sayın İbrahim Kalın ve Ömer Çelik’in bu konuda çalışma yapması oldukça umutkardır.”