Düzce Belediye Meclisi geçtiğimiz haziran ayında Düzce’de uzun zamandır beklenen 4 kat uygulaması ikinci birleşimde görüşerek onaylanmıştı. Düzce Mimarlar Odası da Düzce Belediyesi’nin 05 Haziran 2014 tarihinde almış olduğu meclis kararlarını yaptığı bazı görüşmeler ve araştırmalar sonucunda değerlendirdi ve bilimsel zemine oturtulmadan yapıldığını iddia etti. Oda tarafından basına gönderilen yazılı açıklamada “Yapılmak istenen her ne kadar masumane ve iyi niyetlerle yapılan bir çalışma olsa dahi şehrimizin yapılaşmasını büyük anlamda etkileyecek bir karar.” Olduğu vurgulandı ve Belediye Başkanlığına ve meclise bazı sorular yöneltildi. Düzce Mimarlar odasının Belediye meclisine cevaplaması için yönelttiği 8 soru şöyle:


1. Yapılan plan tadilatında nüfus projeksiyonu değişti mi? Değişmediyse bir hesabı yapıldı mı? Artan bir nüfus söz konusu mu? Eğer söz konusu ise plan yapımına ait esaslara dair yönetmelikte yer alan 28. maddede belirtilen hususlar yerine getirildi mi? (Yaya yolları, Trafik yoğunluğu, Yeşil alanlar, Eğitim alanları vb.)


2. Yapılan plan değişikliğinde gerekçeleri, dayanakları ve yapılan işlemleri açıklayan gerekçe raporu var mı? Neden plan tadilatı yapıldı?


3. Konuralpte kat artışı yapılırken gerekçe neydi? Neden belirli bir bölgeye kat artışı verildi? Bu bölgede kat artışı verilirken hangi hesaplamalar göz önüne alındı?


4. Plan notlarında geçen 4. maddede otel, hastane, yurt, avm, katlı otopark yapılarında çatı şekli ve kullanım alanları neye göre belirlenmiş?


5. Plan hükümleri 25. maddede tarifi yapılan katlı otopark ve site şeklindeki toplu yapılaşmalarda parselin cephe alacağı en az yol belirtilmemiştir. 20m ve üzerinde en kesiti olan imar yollarına cepheli konut ve ticari tahsisli parsellerde kat adedinin 4 olması bir çelişki doğurmamakta mı?


6. Düzce kenti revizyon ve ilave imar planı kararlarında, 4 kat ve buna bağlantılı olarak oluşacak olan trafik yoğunluğu, yeşil alan sıkıntısı ve buna benzer gereksinimlerin azaltılması veya bu yoğunlukların cazibe merkezleri yaratılarak düzenlenmesi gerekirken, bunların aksine yoğun bir bölgeyi daha da yoğun bir hale getirmiyor mu? Sonuç olarak Düzce’nin merkezinde sıkıntılar daha da artmayacak mı?


7. Hali hazırda 3 kat veya daha az katlı olan yapılara ilave yapılması mümkün olacak mı? Olacak ise bunlarla ilgili hangi kararlar alındı?


8. Arap Çiftliği, Saray yeri, Kazukoğlu, Kuyumcu Hacı Ali, Şıralok ve Konuralpte yer alan tek ve 2 katlı müstakil yapılaşmaların içerisine 3, 4 ve 5 katlı yapılaşmaları sokmak kent dokusu, kent estetiği ve kent kültürü adına doğru bir çalışma olacak mıdır?


Mimarlar odası yönetim Kurulu adına açıklama yapan başkan Eser Doğan Öztürk Bu soruları sorma ihtiyacını şöyle açıkladı: “ yarın dönüşü olmayan bir yapılaşma ile kendi yaşadığımız daha kaliteli bir hale getirebileceğimiz kentimizi, daha çekilmez, daha yaşanmaz bir yere dönüşmesini istemememizden dolayıdır.


Mimarlar Odası olarak çekincelerimizi belirterek bu yapılan çalışmaların alel acele olduğunu düşünmekteyiz. Kentimizi bir felakete göz göre göre bırakmamak adına, biz Mimarlar odası Düzce’miz için yapılabilecek her türlü çalışmaların altına imzamızı atabiliriz.”

 

 

Haber,S.Kaşkır