Geçen yıl fiyat yaktı bu yıl da düşük rekolte... Üreticinin yüzü hala gülmüyor. Bugünlerde piyasada 12-12.5 TL civarında işlem gören fındık hala yükselişe geçmezken, tarlasından az fındıkla dönen üreticiler, geride kalan sezonla bu sezon arasında hiçbir fark olmadığından dert yanıyor.

"Yine cebimize emeğimizin karşılığı girmeyecek"

Fındığını en asgari 15 TL'den satması halinde masrafını ve alın terini karşılayabileceğini ifade eden bazı üreticiler, "Geçen sene fındık çoktu fiyat azdı, bu sene fındık az fiyat normal seyrediyor. Yine cebimize emeğimizin karşılığı girmeyecek." dedi.

"12 TL benim ne masrafımı ne emeğimi karşılar"

Rekolte azlığının dallarda kendisini fazlasıyla hissettirdiğini ifade eden fındık yetiştiricileri, "Bu sene fındık geçen yıllara göre çok az ama yine de para etmiyor. Belki de açıklanan rekoltenin (468 bin ton) bile altına düşebilir. Buna rağmen değerinin karşılığını piyasada görmüyor. Fındığın toplanması kadar bakımı da zahmetlidir, masraflıdır. Karadeniz'in can damarı olan bir ürün ama düşük fiyatıyla yüzümüzü güldürmüyor. 12 TL benim ne masrafımı ne emeğimi karşılar. Zaten rekoltenin az olduğu ortada..." diye konuştu.

Üretici kara kara düşünüyor

Maliyetleri karşılamadığı için yüksek fiyat beklentisi devam eden üreticiler, fındığın artık gereken değerini bulmasını istiyor. Diğer yandan ilgili sivil toplum örgütlerinden fındık üreticilerine 'emanet' konusunda uyarılar gelmeye devam ediyor. Emanete verilen fındığın üreticinin zararına olduğu vurgulanırken, "İhtiyaç kadarını satın, kalanını evinizde bekletin" çağrısı yapılıyor. Ancak hem okulların açılacak olması hem de bayrama sayılı günler kalması üreticileri kara kara düşündürüyor. Ne fiyattan ne rekolteden memnun olan fındık yetiştiricileri, bu yılı da zararla kapatmamak için devletin fiyata müdahale etmesini bekliyor.

Haber: C. ÜSTÜNER