Göreve yeni başlayan İl Müftüsü Hüseyin Can, Öncü TV’nin Cedidiye Mahallesi’nde bulunan yayın binasına bir ziyaret gerçekleştirdi. Can, Öncü Haber mikrofonuna yaptığı açıklamada Ramazan Ayı’nın yardımların çok yapıldığı, fitre ve zekatların ihtiyaç sahiplerine verildiği bir ay olduğunu belirterek, bu yılki fitre miktarını da açıkladı.

“Asgari miktarı 19 TL”
Can, şunları kaydetti:

“Başkanlığımız bu seneki fıtır sadakasının miktarını daha ramazan girmeden asgari miktarı 19 TL olarak belirledi. Bu demek oluyor ki fıtır verilen kişinin 19 TL’yle sabahla akşam karını doyurmak. En asgari şartlarda kişi sabah ve akşam doyabiliyor. Fıtır sadakasının miktarı kişinin ekonomik durumuna göre, zenginlik durumuna göre yukarıya doğru artar. 20 TL olur, 25 TL olur belki de 100 TL olur. Bu neye göre belirleniyor diye sorarsanız. Fıtır sadakasını veren kişi sabahla akşam kaç TL’ye doyuyorsa o miktarı fakire vermesi lazım. Fıtır sadakasını şuanda vermek isteyen kardeşlerimiz verebilirler. Ramazan Ayı’ndan itibaren bunları verebilirler. Vermezse sorumluluk yüklenir kendisine. Onun biz fıtır sadakalarımız Ramazan Bayramına kadar bir şekilde vermemiz gerekiyor. Fakirse vermeyecek durumdaysa zaten bu kardeşimiz fıtır sadakası almak durumundadır. Fıtır sadakasını alacak olan kişi fıtır sadakasını vermekle yükümlü değildir.

“Fitre verirken yakınlardan başlamak gerekir”
Bir ailede ne kadar kişi varsa kişi başına 19 TL verilir. Bunu verirken yakınlardan başlamak lazım. Anneyi babayı çocukları kastetmiyoruz. Yakınlar dendiği zaman kardeş, bacı, hala, teyze, kardeş çocukları bunlardan gerçekten fakir varsa onlara verilir. Sonra yakınlık derecesine doğru dışa doğru gider.

“Zekat da malın 40’ta 1’i”
Zekat miktarının da belli olduğunu aktaran Can, şöyle konuştu:

“Koyunun hesap miktarı 40’ta 1’dir, 30 sığırınız olursa yine zekat vermekle yükümlü olursunuz. Gümüş ve altının yani külçenin, paranın zekatı da 40’ta 1 olarak değerlendirilir. Asli ihtiyaçlarımızı çıkartırız, borcumuzu çıkartırız sonra bizim 81.16 gram altınımız varsa veya 81.16 gram değerinde paramız varsa bu kardeşimiz zekat vermekle yükümlüdür.”

“Ne olur israftan kaçalım”
Son olarak iftar sofralarında yaşanan israfa dikkat çeken Can, şöyle konuştu:

“Ramazan Ayı malum ibadetlerin çok yapıldığı ay. Bu seneki Ramazan Ayı’nın teması da israftan kaçınmak. Ne olur israftan kaçalım. Açlık dürtüsü bizi çok yemek hazırlamaya itiyor. Açken bunun hepsini yeriz zannediyoruz. Allah bunun hesabını bize sorar.”
 
Haber: Ö.YILMAZ