Kurbanla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Emen kimsesiz veya yetimlere yapılacak yardımın da önemli olduğunun altını çizerken bunun kurban yerine yapılmasınınsa doğru olmadığını, aynı mahiyeti taşımadığını söyledi. Kurbanın amacının komşuya, fakire ve ev halkına ikram olduğunu, paylaşım olduğunu vurgulayan Emen, Dinen zengin sayılan kişilerin kurban kesmek zorunda olduğunun da altını çizdi.


Emen “ Kurban kesmekle mükellef olan kimse dinen zengin sayılan kişi, 80.18 gram altını veya para karşılığı olan, evi eşyası arabası olan bu kimse buna malik ise 3 günlük süre içerisinde kurban kesmek ile mükelleftir. Dinen zengin değilse kesmesine gerek yoktur. Bir ailede kim zenginse o kesmek ile mükelleftir.” Şeklinde konuştu.



GERÇEK BAĞLILIK, SAMİMİYET VE TESLİMİYET


Kurban’ın mahiyeti ve önemine de değinen  Düzce Müftüsü Selami Emen "İbrahim aleyhi selamın oğlunu Allah için boğazlaması veya onun emrine teslim olması tam bir teslimiyeti bağlılığı samimiyeti ifade ediyor. İsmail aleyhi selamın bağlılığı da Allah içindir. Onun için kulun Allah’a olan teslimiyeti İbrahim aleyhi selamın teslimiyeti gibi olmalı burada kul kurban keserken adeta demeli ki Ey Allah’ım ben bu kurbanı senin rızan için kesiyorum aslında benim her şeyim senin yoluna fedadır demektir kurban.” dedi.



BORCU OLANDA KESECEK AMA…


Ev veya araba alıp 10 sene borç vadesine girmiş olan kişilerin mutlaka kurban kesmeleri gerektiğine değinen Emen, faize düşmemek kaydıyla taksitle veya kredi kartıyla da kurban alınabileceğini, ancak paranın peşin fiyatıyla ödenmesi gerektiğini söyledi.


ZENGİN İBADETİ


Emen, insanların kurban kesmek için imkanları el vermediği takdirde kendilerini zorlamaları gerektiğinin altını çizdi. “Eğer imkanı yoksa insanın zorlamaması lazım, bu zengine ait olan bir ibadettir. İmkanı olmayanın taksitle kurban alıp kesmemesi lazım” şeklinde konuştu.




HER HAYVAN KURBAN EDİLMEZ

Kurban edilecek hayvanların özelliğine de değinen Emen, keçi, sığır manda ve deve’nin kurban edilebileceğini, bunlar dışında başka bir hayvandan kurban olmayacağını, bunu peygamberimizin belirlemiş olduğunu söyledi.


Hayvanların kurban edilmesi için belli bir yaşı doldurması gerektiğinin altnı çizen Emen, şöyle konuştu; “Koyun ve keçinin bir yaşını tamamlamış olması gerekir. Sığır ve mandanın iki yaşını tamamlamış olması gerekir devede ise 5 yaşını tamamlaması gerekir .Koyunda ise annesiyle yanyana getirildiğinde aynı gürbüzlükte ise annesiyle ayırt edilemeyecek derecede ise 6 ayını geçen koyunlarda kurban edilebilir. Keçi 1 yaşında Sığır ve manda ise 2 yaşını bitirmiş olacaktır. Dişe değil de yaşa itibar edilmesi gerekir.”



BUNA DİKKAT!


Sınırlardan kontrolsüzce geçen hayvanların kurbanlık olarak alınmamasının önemine de değinen Emen, bu hayvanların yaşını bilemeyeceğimizi ve ayrıca hastalık taşıyor olabileceklerini vurguladı, kulak küpesi olmayan hiçbir hayvanın kurban olarak kesilmemesini istedi.

Kurban dağıtımında etin 3’e bölünmesinin esas olduğunu söyleyen emen, etin bir kısmının hane halkına, bir kısmının komşulara ve diğer kısmınınsa mahallede tespit ettiği fakirlere dağıtılması gerektiğini belirtti.


İNSAN DİNİN BİR TARAFINDAN TUTMALI

Bayram namazının mahiyetine de değinen Düzce Müftüsü Selami Emen “Peygamberimiz hem Ramazan hem de Kurban bayramlarında mescidi nebevi ’de cemaat almadığı için musallaya davet ederdi ve orada bayram namazını kılarlardı. Kadınlarda kılardı adetli olan kadınlarda bir kenarda beklerdi onlarında gelmesini söylerdi peygamberimiz. Burada ben 5 vakit namazı kılmıyorum cumayı kılmayayım diye bir şey olmaz kılacak. Dinin bir tarafından tutacak bu insan tutmalı. İnsan hiçbir şey yapamıyorsa senede 2 defa bayram namazına çoluk çocuk aile hep birlikte gelerek o caminin cemaatin bayramın manevi havasından istifade etmesi lazım” dedi.

 

Haber: S. Dervişoğlu