Karadeniz bölgesinin tamamında endişeyle beklenen fındık fiyatları bir türlü açıklanmadı. Üreticilerin hükümete yönelik eleştirilerini yansıtmakta Düzce'deki Muhalefet partileri yeterince etkin olamadı.

CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan sadece iki basın açıklaması ile konu üzerinde görüşlerini açıklarken, fındık konusunun TBMM gündemine taşınması için meclisteki grubu nezdinde girişimlerde bulundu. MHP il Başkanı Kenan Ilgaz ise geçen sene fındık fiyatının açıklandığı tarih olan 11 Temmuz tarihinden sonra gerçekleştirdiği ziyaretler ve basın toplantısı ile sorun konusundaki görüşlerini dile getirdi. Ilgaz, eleştirilerini hükümetin geçen seneki fiyatın altında bir fiyat açıklamaması gerektiği üzerine kurarken, Ancak muhalefet partileri üreticiler ile toplumsal platformda buluşma imkanı bulamadı.

Bu sene fındık üreticilerinin sorunlarına ilişkin iktidar partisi içinden muhalefeti aratmayacak eleştiriler geldi. En az muhalefet partileri kadar, Ak Parti'ye mensup her kademeden kişiler de fiyatın gecikmesi ile ilgili eleştiriler yaptılar. Ak Parti Milletvekili Celal Erbay, üreticinin sıkıntısı nedeniyle baskı altında olduklarını her fırsatta dile getirirken, fiyatın bir an önce açıklanmasına yönelik olarak bir kısmı sonuçsuz kalan girişimlerde bulundu. Erbay, fiyatın geçtiğimiz senenin altında olmayacağına ilişkin beklentilerini de her konu açıldığında dile getirdi. Milletvekili Kaşıkoğlu ise geçtiğimiz Pazar günü yapılan Merkez İlçe Kongresi sırasında üstüne basarak en kısa zamanda fiyatın açıklanmasını, bu fiyatın da geçen seneden az olmaması gerektiğini söyledi.

Milletvekillerinin fındık konusundaki görüşleri ile muhalefet temsilcilerinin eleştirileri önemli bir paralellik arz ederken, en keskin çıkış yine Ak Parti içinden, Kaynaşlı İlçe Başkanı Birol Şahin'den geldi. Şahin milletvekillerine pasif davrandıkları eleştirisini yaparken, gerek muhalefet, gerekse kendi partisinin içinden yapılan eleştirilerin bir adım önüne geçerek Tarım Bakanı'nı istifaya davet etti.

İktidar partisi içinden muhalefet partilerini aratmayacak çıkışlar yapılması, muhalefetin fındık krizinde beklenen performansı gösteremediği şeklinde değerlendirildi.