Düzce'de artan sanayi faaliyetleri muhalefet cephesinde hoş karşılanmıyor. MHP İl Teşkilatı'nın genel merkeze kadar taşıdığı ve "Düzce, kirletici sanayiye açık hale getirildi!" diyerek eleştirdiği bazı belediyelerin çevre düzenli planı değişikliği taleplerinden sonra bu kez CHP yeni kurulacak OSB'leri önergeyle irdeledi. Son dönemde art arda sunduğu önergelerle Düzce'nin çevre sorunlarına dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, son önergeyi de kaleme alan isim oldu. Doğası ve tarımsal alanları ile ön planda olan Düzce'de devam eden OSB çalışmalarının endişe verici olarak yorumlandığı önergede, gerekçe olarak çevre kirliliği ve verimli toprakların yok olması ihtimalleri gösterildi.

Cevap aranan sorular

Sanayileşmenin Düzce'nin doğasına yan etkileri olabileceği kaydedilerek, bütün bu durumları ve kaygıları göz önüne alarak konu ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'na cevaplaması için şu 6 soru yöneltildi:

"- Düzce'deki tarımsal arazi miktarı nedir? Bu arazilerin ne kadarı aktif tarım arazisi olarak kullanılmaktadır?

- Düzce'de tarım arazilerinin 2002 tarihinden önerge tarihine kadar oranı ne şekilde değişmiştir?

- 2002 tarihinden önerge tarihine kadar Düzce'de tarım arazisi niteliği alınarak sanayi veya başka alanlarda kullanıma açılan arazi miktarı ne kadardır?

- Düzce'de hangi tarım ürünleri yetişmektedir?

- Düzce'de tarımı desteklemek için bakanlığın yürüttüğü çalışmalar neledir?Çiftçilere ne kadar destek verilmektedir?

- Düzce'de sanayi faaliyetlerinden dolayı zarar gören tarım arazisi miktarı ne kadardır? Sanayi faaliyetlerinin yoğunluğundan dolayı tarımı bırakan çiftçilere nasıl destek verilmektedir?"

Haber:C.ÜSTÜNER