Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşması muhalefet cephesinde tepkiyle karşılandı. CHP ve MHP'den art arda yapılan açıklamalarla hükümet eleştirildi. Her iki parti de kayıp kaçak bedellerinin tüketicilere yansıtılmasına yönelik düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu savunarak, elektrik dağıtım şirketlerinin çıkarlarının gözetildiğini öne sürdü.

CHP: Hakla, hukukla, adaletle bağdaşır bir yanı yok

CHP Enerjiden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Cumhurbaşkanına, yasayı veto etme çağrısında bulunarak, "AK Parti kayıp kaçak bedelini elektriğini düzgün kullanan ve faturasını düzgün ödeyen vatandaşın sırtına yüklüyor. Kayıp kaçak oranında dünya ortalaması yüzde 8 civarında. Bizde ise bu oran ülke ortalaması olarak yüzde 15 civarında. Yani dünya ortalamasının iki katına yakın. Hükümet gerekli önlemleri alıp, yatırımlar yapıp bu kaçağı önlemek yerine bu yasa ile kaçağın bedelini tüm tüketicilere ödetiyor. Yargı bu bedelin haksız, hukuksuz ve adaletsiz olduğunu belirterek iade edilmesi gerektiğine karar veriyor. Ama bu yasa ile halkımızın hakkını aramasının da yolu kapatılıyor. Hukuk devletinde görülmeyecek bu durumun anayasaya aykırı olduğunu biliyoruz ve bunu defalarca ortaya koyduk. Ama AK Parti her zamanki gibi bildiğini okumaya, yasa ve hukuk tanımaz tavrını sürdürmeye devam etti. Bu yasanın hakla, hukukla, adaletle bağdaşır bir yanı yok. Biz bunu daha önce soygun düzeni olarak değerlendirdik. Vatandaşımız elektrik faturaları kanalıyla resmen soyuluyor. Bu yasa ile birlikte halkımızın elektrik faturaları bir kez daha artacaktır. Dağıtım firmalarının yapacağı yatırımların bedeli de tarifelere yansıtılacaktır. Bu da ek bir artış getirecektir. Bu yasa dağıtım şirketlerinin kasalarına para doldurmak için çıkarılmış bir yasadır. Halk yararı yoktur. Halkımızın çıkarına hiçbir şey yapılmamıştır." ifadelerini kullandı.

MHP: Abonelerin dava açmaları engellendi

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da yaptığı yazılı açıklamada, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu savundu ve AK Parti hükümetini, birtakım yandaş enerji şirketlerine rant sağlamak için kayıp-kaçak bedellerinin tüketicilere yansıtılmasına yönelik Enerji Piyasası Kanunu'nu çıkartmakla suçladı. Akçay, şunları kaydetti: "AK Parti tarafından geçen hafta sabaha karşı alelacele çıkarılan Enerji Piyasası Kanunu ile Yargıtay'ın 'Kayıp-kaçak bedelleri vatandaştan tahsil edilemez' kararı yok sayılmış ve kayıp kaçak bedellerine yasal güvence getirilmiştir. Abonelerin kayıp kaçak bedellerine ilişkin dava açmaları engellenmiştir. Aboneler, sadece tarifenin yüksekliği şikayetiyle dava açabilecektir. Kayıp kaçak bedelini geri almaya hak kazanan abonelerin bu paralarını tahsil etmesi engellenmiştir. Dolayısıyla elektrik şirketleri kayıp-kaçak bedeli altında abonelerden aldıkları 33 milyar lirayı geri ödemeyecektir. Düzenlemeye göre faturalarda kayıp-kaçak bedelinin yanı sıra sayaç okuma bedeli, perakende satış bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli ve dağıtım bedeli de yer alacaktır. EPDK ve dağıtım şirketleri bu tutarları istedikleri gibi belirleyecetir. Ayrıca elektrik şirketleri 'dağıtım tarifesi' adı altında yatırım harcamalarını da abonelere yansıtacaklardır. Bu düzenleme kanuna, hukuka ve anayasaya aykırıdır."  

Haber;C.ÜSTÜNER