1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebe haftası dolayısıyla Düzce’de de etkinlikler düzenlendi. Anıt Parka çelenk konulmasıyla başlayan kutlamada konuşan Taş, bir yandan haksız rekabetle boğuşan, öte yandan kurumsal yapılarını kurma çabası içindeki meslektaşlarının şimdi de yeni sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Taş, “TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelinde ki 76 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odasına Kayıtlı 90 bin meslek mensubu, 17 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte sayısı 500 bini geçen muhasebe camiası bu haftayı çeşitli etkinliklerle ve 23’üncü kez kutlamaktadır. Bugün ticaret, sanayi ve hizmet sektörünün defterini tutan, finansal tabloları hazırlayan, bunların yanı sıra muhasebe ile ilgili konularda inceleme, tahlil, denetim, tasdik, rapor, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapan meslektaşlarımız, ağır iş yükü altında başka iş kollarında örneği az bulunur büyük sorumluluk gerektiren bir zeminde hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bir yandan haksız rekabetle boğuşan, öte yandan kurumsal yapılarını kurma çabası içindeki meslektaşımı şimdi yeni sorunlarla karşı karşıyadır.” Dedi.

Taş, Camianın yıllardır adaletli vergi toplanması, kazançla doğru orantılı bir vergi anlayışının tabana yayılması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele için bağımsız denetimin önemine vurgu yaptıklarını dile getirdi.
Taş, ”Biliyoruz ki kayıt dışı ekonomik yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvettir. Haksız rekabet ve haksız kazançtır, borçlanmak ve dışa bağımlılıktır. İşsizlik ve yoksulluktur, eğitim ve sağlıkta fırsat eşitsizliğidir. Adaletsiz gelir dağılımıdır ve vazgeçilmezdir. Bu nedenle, meslek camiamız yıllardır adaletli vergi toplanması, kazançla doğru orantılı bir vergi anlayışının tabana yayılması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele için bağımsız denetimin önemine vurgu yapmaktadır. Denetim, Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu’nun da kabul ettiği ve meslek yasamız kapsamında yaptığımız bir iştir. Denetim için, ülkemizde 90 bin yetkin meslek mensubunun mesleki tecrübesinden yararlanılmalıdır. Bağımsız denetim yapabilecek bu güç ve birikim ortada iken, bundan yararlanılmaması bağımsız denetimden beklenen faydayı sağlamayacak, ekonomiyi kayıt altına alma iddiasının hayata geçmesi mümkün olmayacak ve Yeni Türk Ticari Kanunu felsefesi ile de uyum sağlamayacaktır. “ şeklinde konuştu.

Haber: S. YANAR