Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin 21 Ağustos Pazartesi günü itibariyle başlayacağı fındık alımları için belirlenen fiyat dün, düzenlenen basın toplantısıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından açıklandı. Buna göre; TMO, 2017 yılı ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla alım yapacak.

Fındık hasadının devam ettiği şu günlerde dört gözle alım fiyatlarının açıklanmasını bekleyen üreticiler, 10 TL'lik fiyat karşısında adeta şok yaşadı. 12 TL'nin altında bir fiyat beklemeyen üreticiler gibi ilgili STK temsilcileri de yaptıkları açıklamalarla TMO alım fiyatına tepki gösterdi.

Akçakocalı muhtarlardan açıklama
Son olarak Akçakoca Muhtarlar Derneği üyesi muhtarlar, Cuma namazı çıkışında Merkez Camii önünde bir basın açıklaması yaptı. Çok sayıda fındık üreticisinin de destek verdiği basın açıklamasında, bakanlığın açıkladığı fiyata tepki ön plandaydı. Cuma çıkışı kalabalık bir grup eşliğinde basın açıklaması metnini okuyan isim Balatlı Köyü Muhtarı Mehmet Çil oldu. 

"10 lira fiyat biçilmesini kabul edilemez buluyoruz"
Akçakoca'nın en önemli geçim kalemlerinden biri olan ve ülkeye önemli bir döviz girdisi sağlayan fındığın hasat döneminin yarılandığını belirten Çil, "İçinden geçtiğimiz şu günlerde, fındık üreticileri olarak en önemli geçim kaynağımız olan fındığa Tarım Bakanlığınca 10 lira fiyat biçilmesini kabul edilemez buluyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinin müdahale alımları ile üreticileri rahatlatacak bir fiyat belirlemesini beklerken, maalesef yapılan açıklamalarla fındık üreticisi bir kez daha kaderine terk edilmiştir." dedi.

"Ciddiyetsizlik ve basiretsizliğe bağlıyoruz"
Muhtarların hedefinde hükümet ve Karadeniz vekilleri de vardı. Muhtar Çil, "Tarım Bakanlığınca açıklanan 10 TL’lik fındık alım fiyatını, mevcut hükümetimizin bu husustaki ciddiyetsizliğine ve tüm Karadeniz milletvekillerinin basiretsizliğine bağlıyor, bunu da üzülerek takip ediyoruz. Akçakoca Muhtarları olarak, tüm Akçakocalı hemşehrilerimizle birlikte, 10 lira olarak belirlenen alım fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesini ve ivedilikle bir iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz. Biz burada sadece Akçakocalılar olarak değil, fındıktan geçimini sağlayan 4 milyon Karadenizli olarak devlet yetkililerinin sesimizi duymasını istiyoruz." şeklinde konuştu.



"Üreticiler lehine tekrardan gözden geçirilmeli"
Fındık alım fiyatı olarak açıklanan 10 liranın ancak fındığın maliyetini karşılayan bir rakam olduğunu vurgulayan Çil, şöyle devam etti: "Bu durumda yıllardır bankalara borçlu olan fındık üreticisi sadece faizleri ödeyebilecek, ana para borçları altında inim inim inlemeye devam edecek.
Sessiz sedasız uygulamalarla fındık ithalatını bir gecede serbest bırakan ve yabancı ürünlerin iç piyasayı olumsuz etkilemesine göz yuman idarecilerimiz, iyi günde, zor günde her zaman devletinin yanında; vatanına, bayrağına gönül bağıyla bağlı olan Karadeniz insanına sahip çıkmak adına cesur bir adım atamamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına bu hususta daha evvelinden verilen beyanatların arkasında durulmasını, bakanlığımızca belirlenen fiyatın üreticiden çok bu işten büyük paralar kazanan rantiyecilere hizmet ettiğinin bilinerek hareket edilmesini diliyoruz. Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz… TMO kanalıyla yapılacak olan müdahale alım fiyatı, üreticiler lehine tekrardan gözden geçirilmelidir. Ve fındık üreticilerimiz, ürünlerini emeklerinin karşılığını alacak bir fiyatla satabilme şansına sahip kılınmalıdır."

Haber:C.ÜSTÜNER