112 Acil Çağrı Merkezi’ndeki Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Düzce Valisi Zülkif Dağlı, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Gönül Günaydın, Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi Başkanı Yaşar Çengel ile Tüm Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi Başkanı Mensur Bilgin ve merkez ilçeye bağlı köy ile Düzce, Beyköy ve Boğaziçi belediyelerine bağlı az sayıda muhtar katıldı.

Biz onlara soracağız
112 Tanıtım Spot Filmlerinin gösterimi ile başlayan programda konuşan Düzce Valisi Zülkif Dağlı, muhtarların etkinliğe ilgi göstermemesine “67 muhtarımızdan 25 tanesi burada. Tabi ‘burada bulunmaktan, Acil Çağrı Merkezinde bu bilgiyi edinmekten daha acil neleri var? Biz onlara soracağız.’ diyerek eleştirdi.

Dağlı, “ Allah korusun cenazeleri mi var? Ağır bir durumları mı var? Onu biz soralım. Ona göre tekrar çalışmalarımıza devam edelim. Bu önemli bir konudur. Benim 5. kez yaptığım bir toplantı. Bu konuda duyarlılığı arttırmaya çalışıyoruz.” dedi.

Bu gerçekten vahim bir durum
En büyük sorunun yalan çağrılar olduğunu kaydeden Dağlı, “Hiç ilgili olmadığı halde vatandaş burayı arayarak hiç ilgisiz konularla burayı meşgul ediyor. Baktığımız zaman burası kurulduğundan itibaren 723 bin çağrı yapılmış. Bunların yüzde 66 yani 407 bin çağrı yalan yere yapılan çağrılardır. Devletimiz böyle bir imkanı kurmuş vatandaşımız için çünkü burada vatandaşımız saniyelerle yarışıyor.  Maalesef ki yüzde 66 oranında vatandaşımız böyle bir duyarsızlığı göstererek yalan yere meşgul ediyor. Bu gerçekten vahim bir durum.” diye konuştu.

Acil Çağrı Merkezi Müdürü Günaydın merkezin çalışmalarına yönelik yaptığı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarının görev alanlarına giren her türlü acil çağrının karşılanması, sevk ve koordine edilmesi amacıyla kurulan müdürlüğün bünyesinde sırasıyla İtfaiye, AFAD, Orman, Sağlık, Jandarma ve Emniyet çağrı hizmetlerini dahil ederek tek merkezde toplandığını belirtti.

Kurumlar yüzde 66’lık gereksiz çağrı yoğunluğundan kurtuldu
Merkezin işleyişini veriler üzerinden aktaran Günaydın, merkeze gelen çağrılar hakkında şunları ifade etti:
“Gelen çağrılar içinde vaka olarak aktarılan çağrı oranı yüzde 34’tür. Kurumlar yüzde 66’lık gereksiz çağrı yoğunluğundan kurtulmuş ve gerçek vakalara daha çok zaman ayırmıştır. Aktarılan çağrılara göre; çağrıların yüzde 50’si Sağlık, yüzde 2’si itfaiye, yüzde 39’u Emniyet, yüzde 8’i Jandarma, yüzde 1’i Orman, yüzde 0,08’i AFAD olmak üzere kurtarma vakasına müdahale edilmiştir. Bu vakalarda ortak hareket edilmesi gereken trafik kazası, kurtarma, yangın gibi vakalara, kurumların birlikte olması sebebiyle müdahale koordineli yapılmıştır.”

İki konuda sıkıntı yaşıyoruz
112 Acil Çağrı Merkezleri olarak çalışma esnasında sıkıntı yaşadıkları iki konu olduğunu dile getiren Günaydın, “Birincisi 112 Acil Çağrı Merkezlerinin aranarak hakaret edilmesidir. Bilindiği üzere, 112 Acil Çağrı Merkezlerinde çalışan görevliler kamu görevlisidir. Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri (125. Ve 131. Maddeleri) uyarınca 112 Acil Çağrı Merkezlerine telefon açılarak yapılan hakaret eylemleri Cumhuriyet Başsavcılıklarınca ihbar alındığında, herhangi bir şikâyet olmasa bile re’sen soruşturulmaktadır. İkinci husus ise 112 Acil Çağrı Merkezlerinin asılsız ihbar, acil yardım talep çağrıları dışında aranarak gereksiz yere hattın meşgul edilmesidir. Bu husus da “112 Acil Çağrı Merkezleri kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin 23. Maddesi ikinci fıkrası gereğince Kabahat olarak düzenlenerek yaptırıma bağlanmıştır. Kurumumuz tarafından bu yöndeki gereksiz çağrılar için para cezası uygulanmaktadır” dedi.

Konuşmaların devamında programa katkıları anısına muhtarlar derneği başkanlarına plaket ve tanıtım materyalleri verildi.  Etkinlik, Günaydın’ın merkezi katılımcılara gezdirerek bilgi vermesiyle son buldu.

Haber:Y.SEVER