Düzce merkeze bağlı 20 köy için beklenen oldu. Şehir merkezine yakın olan 20 köyün belediye sınırları içine dahil edilmesi mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. Böylelikle belediyeye bağlı mahalle sayısı 76’ya yükseldi.

Komisyon oy birliği ile kabul etti

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 20 köyün belediye sınırlarına alınması talebi İmar Komisyonu'nda oy birliği ile kabul edildi.

20 köy belediye sınırlarına dahil oldu

Düzce merkeze bağlı Kadıoğlu, Çerkez Taşköprü, Yeni Taşköprü, İstilli, Mahmure, Bahçeköy, Ozanlar, Otluoğlu, Turaplar, Küçükahmetler, Hacıahmetler, Pınarlar, Naşhacıismail (Gökçe), Siyokoğlu (Kirazlı), Paşaormanı, Eskimengencik, Doğanlı, Büyükaçma, Çalıcuma ve ilk etapta ismi geçen 19 köy arasına yapılan hatadan dolayı meclis  gündemine adı yazılmayan Küçükmehmetler köyleri mücavir alan sınırları içerisine alınarak mahalle oldu.

“Yazım hatası oldu”

2 Mayıs Pazartesi günü yapılan 1. oturumda bilgilendirme istenince "Yeni hava edildi. Bize de daha gelmedi" açıklaması yaparak şaşkınlık yaratan İmar Komisyonu Başkanı Hasan Günden, bu kez konuya vakıf bir şekilde meclis üyelerine bilgiler verdi. Günden, ilk olarak gündeme 19 köy olarak gelen mücavir alana dahil edilem talebinde yazım hatası olduğunu belirterek köy sayısının 20 olarak açıkladı.

“Muhtarlar destek verdi”

20 köyün muhtarlarıyla konu hakkında meclis toplantısı öncesi bir araya geldiklerini söyleyen Komisyon Başkanı Hasan Günden, tüm muhtarların hemfikir olarak destek verdiğini aktardı. Günden, “Perşembe günü komisyon olarak müdürlüğün (İmar ve Şehircilik Müdürlüğü) bize sunduğu taslağı inceledik. Gayet yerinde bir karar olarak gördük. Oy birliği ile ‘Evet’ dedik. Meclis toplantısının yapılacağı aynı gün saat 14.00’da, 20 köy muhtarlarının tamamını bilgi vermek üzere davet ettik. Yaşadığı aksilik dolayısıyla gelemeyen bir köyümüzün muhtarı hariç tüm muhtarlar toplantıya katıldı. 19 köy muhtarımızın tamamı bilgilendirildi. Köy muhtarlarının olumlu görüşleri var. Hatta ‘Mahalle olalım’ diye açıklama yapan muhtarlarımız oldu.” diye konuştu.

“İller Bankası katkı payı vermiyor”

Köylerin şehir merkezine olan konumu ve mücavir alanla ilgili teknik bilgiler vererek açıklamalarını sürdüren Günden, adı geçen köylerin belediye sınırları alınmasında akıllara gelen ‘İller Bankası'ndan daha fazla ödenek almak amacıyla mı yapılıyor?’ sorusuna yanıt verdi. Günden, “Mücavir alana giren köyler nüfusta sayılmadığı için İller Bankası'ndan katkı payı alınamıyor.” dedi.

“Belediye olarak tedbir alıyoruz”

Mücavir alanın ne anlama geldiğini ‘Belediye sınırları dışında yer alan bir kısım alanların İmar Denetimi’nin korunma ve geliştirmesi amacıyla belediyeye dahil edilmesi’ olarak anlatan Günden, köylerin konumları itibarıyla önem arz ettiğinden söz etti. Melen Çayı üzerine yapımı başlanan Melensu Park Projesi ile OSB’ye yakın olan köylerde imar açısından hareketliliğin olduğunu söyleyen Günden, çalışmanın ‘Tedbir’ amaçlı yapıldığını vurguladı.

“Köy seçiminde Otoyol sınır kabul edildi”

Komisyon Başkanı Günden, köy seçimi yaparken TEM Otoyolu'nun doğal sınır olarak kabul edilmesiyle birbirine yakın köylerin seçilmesine özen gösterildiğini aktardı. Günden ayrıca TEM Otoyolunun güneyinde kalan köylerin ve köy sınırlarının Beyköy Belediyesi'nin sınırları içerisinde yer aldığı için dahil edilmediğini dile getirdi.

MHP’den sert eleştiri: “Muhtarlar hiçe sayıldı”

MHP Belediye Grup Başkanvekili Ercan Katırcıoğlu, muhtarlarla yapılan görüşmenin zamanlamasını ve belediyenin köyleri sınırları içerisine alma çabasını eleştirdi. Katırcıoğlu, “Muhtarlarla görüşme komisyon toplantısı öncesi bilgi vermek hedefiyle yapılmalıydı. Muhtarlarla toplantının komisyon toplantısının ardından gerçekleşmesi ‘Biz sizi hiçe sayıyoruz. Aldığımız kararı size tebliğ etmek için toplantıyı yapıyoruz.’ anlamına geliyor.“

“Kaçak katı engelleyemiyoruz, 20 köyün imar denetimini yapmaya kalkıyoruz”

Mücavir alana alma hususu 3194 sayılı kanuna göre, ‘İmar Denetimi’ni sağlamaksa biz şehrin içerisinde İnönü Parkı’ndaki kaçak katı engelleyememişiz. 20 köyün imar denetimini yapmaya kalkıyoruz. Burada tutarsızlık var. 20 köyün imar denetimini yapacaksak 20 köyün denetimini tam anlamıyla yapmalıyız. Muhtarla görüşme formalite olmuştur. Köylerin mücavir alana alınması mahalle yapılmasının önünü açmaktır.

16 kabul, 4 red

Köylerin mücavir alana alınması yapılan oylamada sonucunda 16 kabul, 4 red ile meclisten geçti. MHP’li üyeler red oy kullandı.

Haber:Y.SEVER