TESK Genel Başkanı Palandöken, mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi adına hükümetten beklentilerini sıraladı. Palandöken, açıklamasında meslek yüksekokulu mezunlarını sevindirecek bir de "Kısa dönem askerlik" talebinde bulundu.

Ülke genelinde yaşanan çırak, kalfa, usta ihtiyacının iyi planlanmış bir mesleki eğitimle giderilebileceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Bir sınıftan çok, iş ortamının içinde verilen eğitim daha verimli olacaktır. Böylelikle; mesleki eğitim kurumlarının iş hayatında olmasına zemin hazırlanır ve eğitim uygulamalarının, hizmet ve üretim süreçlerinin şekillenmesine de imkan sağlanmış olur. 89 meslek dalında verilen çıraklık eğitimlerinden, her ilde 12-19 yaş aralığında olanlar da yaşlarına ve eğitim seviyelerine göre yararlanabiliyor.' ifadelerini kullandı.

"Tecil işlemleri Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlükleri'nce yapılsın"

Yapılması gerekenin eğitim çağındaki çocuk ve gençlerin ulusal yeterlilikler bazında eğitim veren çıraklık okullarında eğitim alabilmesi olduğunu kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Eğitimi eksik kalan çocukların askerlik görevini yerine getirebilmek için işyerlerinden ayrılarak, askerlik döneminin bitmesiyle yaşadıkları iş bulma problemlerine de çözüm olarak görebiliriz. Askerlik çağına gelerek eğitimine devam eden çıraklar başvurması halinde, askerlik tecil işlemleri Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlükleri'nce yapılma imkanı getirilmeli. Tecil işlemiyle mesleğini eline alıncaya kadar olan zamanı verimli kullanmalı ve vatani görevini yapmada ise kısa dönem askerlik hakkı verilmeli. Böyle bir eğitim sonrasında vatani görevi sona eren gençler askerlik dönüşünde iş bulma problemi eskisi gibi yaşamayacaktır.' ifadelerini kullandı.