Çalışmalar meyvelerini vermeye başladı
2016 Aralık ayında Düzce Valisi Zülkif Dağlı başkanlığında Düzce’de bağımlılık yapıcı maddelerle mücadelede yeni bir süreç başlatıldı. Bağımlılıkla mücadelede “Bir gencin hayatı bile bizim için vatan borcu” anlayışıyla hazırlanan ve uygulamaya başlanan yerel eylem planı kapsamında saha çalışmalarına sadece kamu kurum ve kuruluşları değil, gönüllüler, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve diğer saha paydaşları ve isteklileri aktif bir şekilde katıldı. Eylem planı kapsamında Düzce’de birçok proje hayata geçerken, kısa sürede yapılan bu çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

İyi uygulama örnekleri arasına girdi
Düzce’nin bağımlılıklar mücadele için uygulamaya koyduğu projeler bakanlıkların iyi uygulama rehberlerinde ve ulusal medyada da yayınlanmaya başladı. Bu kapsamda Düzce Valiliği’nce yürütülen Akran Eğitim projesi Başbakanlık Uyuşturucu İle Mücadele Faaliyet raporunda iyi uygulama örnekleri arasında yer aldı.

İzmir Narko-Terör Çalıştayı’nda Düzce’nin projesi konuşuldu
İzmir’de Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi (GRTC), İzmir Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği ve Ege Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “İzmir Narko-Terör Çalıştayı”nda Düzce Valiliği’nin hazırlamış olduğu yerel model projesi katılımcılar tarafından ilgi ile takip edildi. Yerel modele ilişkin çalışma örnekleri katılımcılar ile paylaşıldı. Müftülük Vaizi Ömer Meydan tarafından Aziziye Mahallesi’nde yapılan bağımlılıkla yapıcı maddeler ile mücadele çalışmaları örnek gösterildi. Bağımlılık mücadelesinde topyekûn sahiplenme modeli olarak tek örnek ilin Düzce olarak gösterildiği çalıştayın etkileri ulusal basında da yer buldu.

Mücadele çalışmaları hız kesmeden sürecek
Düzce Valiliği tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise, valilik tarafından yürütülen Bağımlılık Yapıcı Maddeler ile Mücadele Çalışmaları’nın eylem planı kapsamında 2017-2018 eğitim ve öğretim döneminde hız kesmeden devam edeceği vurgulandı. Düzce’de desteklenmeye hak kazanan 3 projeden ikisinin bağımlılıkla mücadele çalışmalarını kapsadığını belirten Valilik, “Projeler Aziziye Mahallesi Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği ve Çilimli Erdemliler Derneği tarafından hayata geçirilecektir.” bilgisini paylaştı.

“Uyuşturucuyla savaş topyekûn bir mücadeleyi gerektirir”
Açıklamada, Düzce Valisi Zülkif Dağlı’nın yaptığı değerlendirmeye de yer verildi. Vali Dağlı,  “Bağımlılıkla mücadelede ilkokuldan başlanarak eğitimin her kademesinde mücadele çalışmalarına ağırlık verilmeli, bu konuda anne ve babalar da eğitilmelidir. Uyuşturucuyla savaş topyekûn bir mücadeleyi gerektirir. Bu konuda eğitim, sağlık ve güvenlik teşkilatlarının yanı sıra bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarının işbirliği büyük önem taşımaktadır. Madde bağımlısı gençlerimizin topluma kazandırılması ve meslek sahibi olmaları hedeflenmektedir. Çalışmalarımız bu yönde devam etmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Haber:C.ÜSTÜNER