Düzce’de son dönemde yaşanan intihar ve şiddet olaylarıyla birlikte yaşanan acılar, mevcutta bulunan fakat nasıl değerlendirileceği konusunda belirsizlik taşıyan kamu binalarının rehabilitasyon merkezi olarak hizmet verebileceğini akıllara getirdi. Hafta sonu Düzce’de yaşanan üç ayrı intihar girişiminin ikisinin ölümle sonuçlanması, Düzce’de psikolojik açıdan tıbbi desteğe gereksinim duyan vatandaşların tedavilerine yönelik bir merkezin zorunlu bir ihtiyaç haline geldiğini bir kez daha gösterdi.

Düzce’nin baş belası konumundaki uyuşturucudan dolayı madde bağımlılığıyla hayatları kararan bireyler ile çeşitli faktörler nedeniyle ruh sağlığını kaybederek intihara teşebbüs eden ya da eğilimi olanların topluma yeniden kazandırılması için titizlikle çalışılması gerektiğine işaret ediyor.

Biçilmiş kaftan konumunda 2 bina var
Bu yönde Düzce’de mevcut hastanelerin bünyesinde gerekli tedavinin verilmesi için çaba gösterildiği bilinirken, hastalar kimi durumlarda çevre illere sevk edilmek zorunda kalıyor. Bu durum, Düzce’de mülkiyeti Kamu Hastaneleri Birliği’ne ait Aziziye Mahallesi’ndeki Eski SSK Poliklinikleri ile Muncurlu Hastanesi’nin hizmet binalarının ihtiyaç haline gelen rehabilitasyon merkezine dönüştürülebileceği ihtimalini hatırlattı. Bilindiği üzere Muncurlu Hastanesi’nin fizik tedavi merkezine dönüştürülerek faaliyetini sürdürmesi gündeme gelmiş, somut bir gelişme yaşanmamıştı. Düzce’de toplumda son dönemde yaşanan acı olaylar, peşi sıra devam ederken nasıl değerlendirileceği netlik kazanmaya binalar hizmet vermeyi bekliyor.

En yakın örnek Bolu
Öte yandan komşu il Bolu’da geçtiğimiz yıl hizmete açılan Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı AİBÜ İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Ayakta Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) ile bağımlılıkla mücadelede önemli bir adım atılırken, sadece madde kullanımı sorunu ile sınırlı kalmayan merkezde sosyal, ekonomik, barınma ve çalışmaya yönelik ihtiyaçların tespiti yapılıyor. Tıbbi ve psikolojik sorunlara da odaklanan bu hayat kurtaracak merkezin bir benzerinin Düzce’ye de kazandırılması önem taşıyor.