Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak gösterilen EXPO’YU İtalya’nın Milano kenti kazandı. Peki, oylama öncesi avantajlı görünen İzmir neden kaybetti.

Paris’te yapılan elemelerde ilk gelen bilgi İzmir’in kazandığı yönündeydi. Ancak, İtalya’nın elektronik oylamaya itiraz ettiği ve ikinci oylamanın yapılmasını istediği belirtildi.  151 delegenin 86’sı Milano’ya oy verirken 65 delege tercihini İzmir’den yana kullandı

EXPO, eski adlarıyla dünya fuarı ya da dünyanın fuarı ilk kez 1851 yılında Londra’da yapıldı. 1876’daki buluşmanın adresi Philadelphia’ydı ve organizasyonda, daktilo, telefon ve dikiş makinesi görücüye çıktı. EXPO organizasyonları, düzenlendikleri kentlere önemli miraslar da bıraktı. Paris’in sembolü Eyfel Kulesi 1889 yılında kentte düzenlenen dünya fuarının bir mirası oldu.

İzmir’in “Herkes İçin Sağlık: Daha İyi Bir Yaşam İçin Yeni Yollar” başlıklı temasına karşılık yarışa “Gezegenimizde Beslenme: Yaşam İçin Enerji” temasıyla katılan Milanolu yetkililer, gerek sunumlarında, gerekse tanıtım çalışmaları sırasında kentin böyle büyük bir organizasyon için gereken alt yapıya şimdiden sahip olduğunu vurguladılar.

Öte yandan Türk tarafı, özellikle de İzmir kurumların temsilcileri, İtalya’nın ön plana çıkardığı deneyimlilik tezinin, Milano için bir avantaj mı? Yoksa dezavantaj mı? Olacağını tartışmaya açmıştı.

İtalya ülke olarak 4 kez EXPO düzenlerken “Fuarlar Kenti Napoli” ise Uluslar arası Sergiler Bürosu tarafından tescillenen 13 sergiye ev sahipliği yapma imkanı buldu.

Sonuç olarak EXPO 2015 için verilen karar, deneyimin kazandığı tezini bir anlamda doğrulamış oldu.