Düzce Valiliği’nden sonra Düzce Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü de bina içindeki ulaşımı kolaylaştıran asansörlerin periyodik bakımlarının yaptırılması konusunda uyarıda bulundu.
Binalarda ve inşaatlarda kalıcı olarak hizmet veren asansörlere ilişkin piyasa gözetim ve denetimlerini yapmakla yükümlü olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, özel ve kamu binalarında asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan kullanılabilmesini temin etme sorumluluğunun ise asansörün bulunduğu binadaki bina sorumlusuna ait olduğunu belirtti.

Periyodik kontroller bina sorumlusuna ait
24 Haziran 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği'nin 15'inci maddesinde periyodik kontrollerinin bina sorumlusuna ait olduğu hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: “Ayrıca aynı yönetmeliğin 24. maddesinin 4. fıkrasında: "Bina sorumlusunca periyodik kontrolüne izin verilmeyen veya periyodik kontrol neticesinde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen asansör, periyodik kontrolü yapılmayan asansör, periyodik kontrolü yapılıncaya kadar veya güvenli hale getirilinceye kadar ilgili idare (Belediye / İl Özel İdaresi) tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir." hükmü bulunmaktadır.

60 gün süre veriliyor
Asansör kontrolleri sırasında risk tespitine yönelik de bilgilendirme yapan müdürlük, “A tipi muayene kuruluşu tarafından insan can ve mal güvenliği açısından yüksek risk oluşturan uygunsuzlukları tespit edilerek kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvenli hale getirilmesi için 60 (altmış) gün süre verilen asansörler güvenli hale getirilene kadar bina sorumlusunca kullanıma kapatılmalıdır. Verilen 60 günlük süre sonunda A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından yapılan takip kontrol sonucu güvenli hale getirilmediği tespit edilen asansör ilgili idare (Belediye İl Özel İdaresi) tarafından mühürlenerek hizmetten men edilmesi gerekmektedir. Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörlerin yıllık periyodik ve takip kontrol faaliyetlerinin zamanında yaptırılmasına rağmen güvenli hale getirilmeden kullanıma devam edildiği tespit edilen asansör ile ilgili olarak bina sorumlularına veya kat maliklerine “1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun” gereğince idari yaptırım uygulanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Haber: C.ÜSTÜNER