Son yıllarda her bahar ve yaz döneminde ortaya çıkan ve başta dut olmak üzere bazı ağaç türlerine zarar veren Amerikan Beyaz Kelebeği ile köylerde mücadele sürüyor. Daha önce tarım müdürlüklerinde görevli personeller tarafından yapılan ilaçlama çalışmalarını artık gerekli bilgilendirmeleri alan köylüler kendi elleriyle yapıyor. Devlet, muhtarlıklar aracılığıyla yine ilaç desteği sağlıyor. Ancak Samandere Köyü'nde hızla yayılmaya başlayan zararlının bölgedeki nadide ağaçlardan Şimşir ağacına musallat olması bir doğaseveri tedirgin etti.

İLK OLARAK 2013 YILINDA GÖRÜLDÜ

Bölgedeki bir çok ağacı saran Amerikan Beyaz Kelebeği'ne karşı yetkililere seslenmek için soluğu haber merkezimizde alan Mehmet Karagüllü, zararlının ilk olarak 2013 yılında Çınardüzü Köprüsü'nün çıkışlarında görüldüğünü belirterek, “2014’te Uğur Köyü'nün Odayeri Sapağı'ndan yukarıya geçti. 2015’te Şimşirlik Deposu'na kadar çıktı. Şimdi 2016’nın bu iki üç ayında Samandere Şelalesi'ne 400 metre bir mesafeye kadar görülmeye başladı.” dedi.

“DEĞER BİÇİLEMEYECEK BİR AĞAÇ”

Amerikan Beyaz Kelebeği'nin büyük zarara uğrattığı Şimşir ağacının anlatarak, konuşmasını sürdüren Karagüllü, şöyle konuştu: “Şimşir ağacını herkes tanımaz, bilmez. Bu Şimşir ağacı dünya tarihinin en eski kullanılan ağaçlarından. Bu ağacın fazla boyu olmaz, en uzun olanı 6-7 metre olur. Çok eskiden Osmanlı’dan daha evvel ahşap gemi yapımlarında bu ağaçtan yapılan çivi kullanılmış. Osmanlı döneminde yemek kaşığı olarak kullanılmış. 1969’larda 70’lerde asker elbiselerimizin yakasındaki düğmeler 'Şimşir’ dendi. Çok değerli, değer biçilemeyecek bir ağaç. Kışın bu ağaç yaprağını dökmez, kar yağdığı zaman bu ağaçların yaprakları manzara çok değişik gösteren bir bitki. Şimdi sadece bu ağaçlara geliyor.”

DOĞASEVERDEN YARDIM ÇAĞRISI

İlgisizlikten yakınan ve 3 yıldır görülen bu zararlıya karşı mücadelede destek isteyen doğasever Karagüllü, şunları söyledi: “Ben kendim doğayı çok sevdiğim, ağaç sevdiğim için bunun duyulmasını istiyorum. Doğa hastası olarak yetkililerden şunu istiyorum. Bana yardımcı olsunlar. Araç-gereç istemiyorum. Ben onlardan ilacımı, imkanımı tanısınlar. Bu ağacı kurtarmak için ben günümü feda ederim. Ağaç çok değerli bir ağaç... Çok önemli bir ağaç. Zaten nesli bitmek üzere... Çok az kaldı. Bir kısmı Samandere’de, bir kısmı da Odayeri Yaylası yollarında kaldı, başka yerde yok. Yetkililere yalvarıyorum bu ağacı kurtarsınlar. Çünkü kuruyunca tekrar yeni filiz vermiyor. Bunu gördüm uyku uyuyamadım. Samandere Şelalesi’ne 200 metreye kadar yakınlaştı. Şelalenin içinde de Şimşirler var. Kelebek şimdi yumurtladıktan sonra ağ gibi bir şey çekiyor. Yumurtadan çıkan bu larvalar ağın üzerinde gezip ağacı bitiriyor. Dünya tarihinde en eski kullanılan bir ağaç türü. Bu ağaca yardım edelim.”