Sezona 15 TL gibi hızlı bir giriş yapan fındık, şuanki fiyatıyla üreticilere karalar bağlatmaya devam ederken, ısrarla istenen müdahale için nihayet beklenen adım atılıyor. 9.75 TL’ye kadar gerileyen fındık fiyatlarının daha da aşağıya düşmemesi için Karadeniz Bölgesi’nden yapılan baskı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde karşılık buldu. Konuya ilişkin Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulunan AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin tekrar devreye sokulması adına çalışmalara başlandığını açıkladı.

FINDIKLA ALAKALI HASSASIZ”

Keskin açıklamalarına ilk olarak genel bir fındık değerlendirmesi yaparak başladı ve şöyle konuştu: “Fındıkla alakalı hassasız. Biz de fındık üreticisiyiz, öyle bir aileden geliyoruz. Bu konuda bir hem Sayın Bakanımız Faruk Özlü ile hem de milletvekillerimizle bazı çalışmalar yaptık. Ordu ve Karadeniz Bölgesi’ndeki arkadaşlarımızla görüşmeler yapıldı. Sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşmelerimiz devam ediyor. Biliyorsunuz fındık 9.75 TL’ye kadar düştü. Ben de bir fındık üreticisiyim ve biz de 12-12.5 TL gibi bir fiyattan tatmin oluyoruz, hemşehrilerimiz de öyle… Bu konuda çok ciddi telefonlar aldım, çok ciddi mesajlar aldım. Ama almadan önce de malum fındık bölgesindeyiz. Hemşehrilerimizin bu konudaki hassasiyetini biliyoruz ve bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Şuanda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin konuyla alakalı çalışması devam ediyor. Asıl konu şu; biliyorsunuz geçen sene de fındık depolayan ve elinde fındık olan fındık üreticilerimiz var. Bunların fındıklarını bir anda piyasaya sürmesi tabii doğal olarak fiyatı aşağıya çekti. Ancak maalesef bazı odaların, özellikle Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu’nun açıklamaları da tepki aldı. Bununla ilgili biz gerekli çalışmaları hem sayın bakanımıza hem milletvekillerimize hem de Tarım Bakanımıza ilettik.”

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ’NİN FINDIK ALIMI İLE ALAKALI DEVREYE GİRECEK”

Bu sene rekoltenin oldukça düşük olduğunu anımsatarak konuşmasını sürdüren AK Parti İl Başkanı Keskin, şu şekilde devam etti: “Bu rekoltenin düşük olması nedeniyle de fındık fiyatlarının en azından 12 TL’nin üzerinde olması bekleniyordu. Fakat geçen seneki depolanan fındıkların bir anda piyasaya sürülmesi fındık fiyatını düşürdü. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımı ile alakalı devreye gireceği konusunda biz hem Tarım Bakanımız Sayın Faruk Çelik hem de, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızı Sayın Faruk Özlü ile görüştük. Bu anlamda çalışmalar devam ediyor. Aynı zamanda fındık bölgesindeki milletvekillerimizin de bu anlamda bakanımıza ciddi şekilde baskısı var. Bakanımız da bunu olumlu şekilde değerlendiriyor. İnşallah önümüzdeki günlerde fındık, gerektiği rakamı bulur. Biz bunun peşini bırakmış değiliz, şuanda hala bununla alakalı çalışma devam ediyor.”

FINDIKLARINI EMANETE VERMEMESİNİ İSTİYORUZ”

“Hemşehrilerimizden fındığını emanete vermemesini istiyoruz.” diyerek bir de uyarıda bulunan Keskin, “Fındık emanete verildiği zaman nihai tüketici yani çikolata fabrikaları gibi bunu hammadde olarak kullanıp ürün elde eden firmaların ihtiyaçları gideriliyor. Giderilince geride kalan fındığı almak konusunda ihtiyaç duyulmuyor. Bizim üreticilerimizin de buna dikkat etmesi gerekiyor.” dedi.

FINDIK KONUSUNDA CİDDİ BİR POLİTİKA UYGULANDI”

2 TL civarında olan fındığın AK Parti hükümetleri döneminde fiyat olarak daha iyi noktalara geldiğini vurgulayan Keskin, konuşmasına şu değerlendirmelerle devam etti: “Yani ciddi bir politika uygulandı. Serbest piyasaya bırakıldı ama serbest piyasaya bırakılırken de boş bırakılmadı. Her zaman fındık tüccarlarının karşısında Toprak Mahsulleri Ofisi’miz bir alıcı olarak bekletildi ve bu hep kullanıldı. Bu dönemde de kullanılacak. Ama maalesef hemşehrilerimiz de fındıklarını gidip tüccara teslim ediyor. Emanete verince adam bu fındığı alıyor, fabrikaya veriyor. Fabrika da kim alacaksa fındığın kullanılacağı yerlere teslim ediyor. Adam ihtiyacını giderdikten sonra alım yapmıyor. Ne yapmamız lazım; fındığımızı kendimiz depolamamız lazım. Diyecek ki hemşehrilerimiz; “Nereye koyacağız?” Onu da bulmamız gerekiyor.

KARSLIOĞLU’NA ATIF: BU TİP AÇIKLAMALAR YAPILMASIN

AK Parti Hükümeti’nin 2009 yılında uygulamaya koyduğu ve Düzce’nin Ordu ile birlikte pilot il olduğu lisanslı depoculuğun başarıya ulaşamadığını da dikkati çeken Keskin, son olarak şunları söyledi: “Lisanslı depoculuk hükümetimiz tarafından çıkartıldı ama maalesef üreticiler lisanslı depoculuğa üzülerek söylüyorum, ilgi göstermedi. İlgi göstermeyince de lisanslı depoculuk bir türlü faaliyete geçirilemedi. Bizim üreticilerimizden ricamız şu; lisanslı depoculuk ile ilgili taleplerini kesinlikle geri çekmesinler. Veyahut lisanslı depoculuk onları tatmin etmiyorsa bir şekilde ürünlerini depolamaları gerekiyor. En büyük problem bu. Halbuki fındık 11-12-13 TL civarlarında olduğu zaman ben biliyorum ki bütün hemşehrilerimiz bunu kabulleniyor. Maalesef bazı fındıkla alakalı tasarrufta bulunanların, Ticaret Borsası ve benzeri kişilerin de bu tip açıklamalar yapmamasını rica ediyorum. Çünkü biz fındık bölgesinde yaşıyoruz ve üreticilerimizin de hassasiyetini dikkate almamız gerekiyor. Gereken yerde biz her zaman fındık üreticimizin yanındayız. Bu konuyla alakalı sakın biz bir açıklama yapmıyoruz ya da müdahale etmiyoruz zannetmesinler. Biz gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu konuda endişe etmesinler. Biz onların yanındayız. Bu konunun takipçisi olacağımızdan da kesinlikle endişe etmesinler.”