5084 sayılı Teşvik Yasası'nın uygulanmaya başlaması ve Organize Sanayi Bölgeleri'nin kurulmasıyla bir çok sanayi yatırımını çeken Düzce'nin sanayiye doyduğu görüşü artık görüş olmaktan çıktı. Düne kadar sadece sanayinin konuşulduğu Düzce'de artık kalkınmayı sağlayacak en önemli alan olan turizme yatırım yapılması için harekete geçildi. Son 2 yıldır Düzce'de turizm çalışmalarına ağırlık verilmesi bunun açık örneği oldu. Özellikle sanayi yatırımlarından yüzü gülmeyen ilçelerde turizm için kollar sıvandı. İşte 4 ilçede öne çıkan turizm yatırımları:

Cumayeri:

Cumayeri denince artık ilk akla gelen rafting sporu oluyor. Cumayeri Dokuzdeğirmen Köyü'ne kurulan tesis, Türkiye'nin bir çok ilinden rafting tutkunlarını ağırlıyor ve Düzce turizmine önemli bir katkı sağlıyor.

Akçakoca:

Düzce'nin en büyük ilçelerinden olan Akçakoca'nın turizm kapısı hiç kuşkusuz Karadeniz. Her yıl yerli ve yabancı yüzlerce turisti Karadeniz'in sularında serinlemeleri için ağırlayan Akçakoca'nın en önemli sorunlarından olan konaklama, yıllardır atıl durumda olan Ceneviz Oteli'nin bir yatırımcıya verilmesiyle önemli ölçüde son buldu. Şu günlerde çalışmaların devam ettiği otel, yakın zamanda 300 yatak kapasitesi ile hizmet vermeye başlayacak. Akçakoca'da bir diğer önemli turizm yatırımı ise sahil bandı projesi. Başkan Fikret Albayrak'ın göreve gelir gelmez hayata geçirmek için kolları sıvadığı ve şu günlerde çalışmaları devam eden projenin tamamlanması halinde Akçakoca sahilinin çehresi ilçeye yakışır bir hal alacak.

Kaynaşlı:

Özellikle yaylaları ile meşhur olan Kaynaşlı'yı tüm Türkiye'ye tanıtan Fenerbahçe'nin Topuk Yaylası'na yaptığı yatırım oldu. Topuk Göleti ve yaylası ile doğaseverlerin vazgeçilmez yerlerinden olan Kaynaşlı, artık cazibe merkezi konumunda. Beş büyük takımdan Fenerbahçe'nin ilçeye kazandırdığı yatırım diğer kulüplerin de gözünün Topuk'a çevrilmesini sağlarken yatırım sayesinde ilçe halkı da yöresel ürünlerini tesis yakınında sergileme fırsatı bularak ekonomik kazanç elde ediyor.

Gölyaka:

Yaylalar açısından da zengin ilçelerden olan Gölyaka, Efteni kuş cenneti gibi göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden birini içinde barındırıyor. Ancak bu zamana kadar turizm açısından hakettiği değeri bulamayan Efteni Gölü'nün, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çevre Orman İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan “Turizm Amaçlı Efteni Gölü Çevre Düzenlemesi” Projesi ile Düzce turizminde bir merkez haline getirilmesi amaçlanıyor. Gölyaka'yı kış turizminde cazibe merkezi haline getirecek yer ise Kardüz Yaylası. Düzce ve çevresinin en yüksek tepelerinden birisi olan ve kış turizmine uygun olan Kardüz'de bir tesis kurularak kayakseverlerin uğrak noktası haline getirilmesi için çalışmalar sürüyor.

Bundan 2 yıl öncesine kadar Düzce'ye sanayi yatırımlarını çekmek için süren çalışmalar artık yerini turizme bıraktı. Yeşili, doğası, denizi, kültürel mekanları ve konumuyla Türkiye'nin nadide güzelliklerini içerisinde barındıran illerin başında gelen Düzce'nin hedeflenen çalışmalar doğrultusunda artık turizmde arzu edilen noktaya ulaşması bekleniyor.

Haber; C. ÜSTÜNER