Ölüm veya yaralanmaya neden olmayan trafik kazalarında trafik polisinin beklenmeksizin, kazaya karışan tarafların tutanağı kendilerinin düzenlemesine olanak veren düzenleme 1 Nisan’da yürürlüğe girecek.

Trafik akışının olumsuz etkilenmemesi amacıyla hazırlanan düzenlemenin Düzce gibi polis memurunun en fazla 15 dakika içinde olay yerine ulaştığı bölgelerde sorunlara yol açması kaçınılmaz görünüyor.

Bunlardan birincisi kazanın yarattığı gerginlik nedeniyle taraflar arasında anlaşma zemininin oluşmasının güçlüğünden kaynaklanıyor. Trafik polisi kamu gücünü temsil ettiği için taraflar polisin yanında daha kolay uzlaşıyor.

Aynı zamanda Türk toplumunun yazılı belgelere olan yabancılığı da bir sorun olarak kendisini gösterecek. Tutanağın düzgün doldurulması için gereken asgari formasyona sahip olmayan sürücüler, karşısındaki kişiye güvenmiyorsa kaza psikolojisinin etkisiyle kavga bile çıkabilir.

Öte yandan Düzce gibi ulaşımı kolay bölgelerde vatandaşların bazılarının tutanak hazırlamasının, polisin gelmesi ile kayıp olacak süreden daha uzun sürebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Konu ile  ilgili değerlendirmeler yapan uzmanlar, uygulamaya “1 Nisan Şakası” yakıştırması yapıyor.