Pilot bölge olarak Bolu'da kullanılmaya başlanan yüksek güvenlikli akıllı kartlar, 2012 yılından itibaren hayatımıza girecek. İlk olarak Bolu'da 220 bin kişiye e-kimlik kartı ile başlayan uygulama E-devlet icra kurulu toplantısının ardından kartların yaygınlaştırılmasının amaçlandığı bildirildi.

2012'den itibaren ilk kartların verileceği açıklanırken, E-kimlik kartı kullanıcısına pek çok kolaylık sağlayacak kimlik kart, Üzerinde yer alan çip sayesinde, kart sahibinin pek çok bilgisinin saklayacak, böylelikle sağlık ve sosyal sigortalar gibi farklı hizmetlere kolay erişim sağlanacak.İçinde şifre bulunan ve gerekli kurumlarda parmak izi taraması ile çalışan e-kimliği, sahibi dışında başkası kullanamayacak. E-kimlik, elektronik ortamda tek kart ve tek şifre ile her şeye kolayca ulaşma imkânı sağlayacak. Bankalar dahil birçok bilgiyi içinde bulunduran e-kimlik akıllı kartı ile kimlik sahteciliğinden kaynaklanan vatandaş mağduriyetlerinin de önüne geçmesi planlanıyor.

E-devlet ve e-ticaret gibi tüm hizmetlere kimlik kartı ile ulaşılabilerek e-imza atılabilecek. Ayrıca e-kimlik akıllı kartı vizesiz gidilebilecek her yerde "seyahat belgesi" olarak kullanılabilir hale gelecek. Usulsüzlük, yolsuzluk gibi suçların önüne geçmekte büyük avantajlar sağlayacak olan e-kimlik akıllı kartı ile birlikte kurumlar vatandaştan emin olup hak sahipliği denetimi kolay yapılabilecek. Vatandaşlar nüfus cüzdanları ve bir fotoğraf ile birlikte en yakın nüfus müdürlüğüne başvurarak yeni e-kimlik kartına sahip olabilecek. 

Haber; S. KAŞKIR