İçişleri Bakanlığı nüfus bilgileri konusunda zamanında işlem yaptırmayanlara para cezası getiriyor. 2 yıldan bu yana yürüklükte olmasına rağmen cezaları uygulanmayan yasaya göre, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlar 646 TL, adres değişikliğini 20 gün içinde bildirmeyenler 322 TL para cezası ödeyecek. Ayrıca nüfus cüzdanını kaybeden yada geçerlilik süresini aşan 60 gün içinde başvuru yapmayanlar 62 TL para cezasına çarptırılacak.

Yasa çerçevesinde Türk vatandaşlarının nüfus kütüğüne kaydolmak ve nüfus cüzdanı almakla yükümlü olduğu belirtilirken, her çocuk, doğumdan itibaren yurtiçinde 30 gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurtdışında ise 60 gün içinde dış temsilciliğe bildirilecek. Bu süreden sonra bildirilen 6 yaşını bitirmemiş çocukların doğum tarihi tespitinde, beyan esas alınacak. Çocuk, 6 yaşını doldurmuşsa, nüfus müdürlüğünde resmi sağlık kuruluşunca yaşı tespit edilecek. Nüfus müdürlükleri, süresi içerisinde bildirilmeyen çocuk veya nüfusa işlenmeyen erginlerin varlığını haber almaları halinde, erginlerin kendilerini; çocukların ise veli, vasi veya kayyımlarını, bunların bulunmaması halinde ise büyükanne, büyükbaba, kardeşlerini veya muhtarları, beyan için davet edecek. Nüfus müdürlüklerinin uyarısına rağmen süresinde bildirimde bulunmayanların polis zoruyla getirtilmesi için gereken işlemler yapılacak.

Yasa kapsamında ceza uygulamaları başlarken, Kanun çerçevesinde nüfus olaylarını bildirme yükümlülüğü olup da bu yükümlüğünü belirtilen sürede yerine getirmeyenlere, nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenlere ve nüfus cüzdanının geçerlilik süresinin son bulmasından itibaren 2 ay içinde bu cüzdanlarını değiştirmeyen kişilere veya bu durumdaki küçüklerin veli veya vasilerine 62 TL para cezası uygulanacak. Adres bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 322 TL, gerçeğe aykırı adres bildirenlere 646 TL para cezası verilecek.

Doğal afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle nüfus ve aile cüzdanlarını kendi istekleri dışında zayi edenler, para cezasından muaf tutuluyor. Emniyet kuvvetleri, kimlik kontrollerinde veya herhangi bir işlem sırasında kimliğini ispat edemeyenler ile nüfusta kayıtlı olmadığını tespit ettikleri kişileri, o yerdeki nüfus müdürlüğüne bildirecek. Evlendirme işlemini yapanlar, yurt içindeki evlilikleri 10 gün, yurt dışındakileri ise 30 gün içinde nüfus müdürlüklerine iletecek. Bu görevi yerine getirmeyen kamu görevlileri ve muhtarlara da 30 TL idari para cezası verilecek.