Milyonların merakla beklediği ve pek çok alanı kapsayan kanun tasarısı TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Tasarı içinde genel olarak şu maddeler yer alıyor:

Motorlu taşıtlar vergisinde düzenleme
Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamında olan minibüs tanımındaki "9 ile 15  oturma yeri" ifadesi "9 ile 17 oturma yeri"; otobüs tanımındaki "en az 16 oturma  yeri" ifadesi de "en az 18 oturma yeri" olarak değiştiriliyor.

İstihdam desteği sağlanıyor
Kanunla, İşsizlik Sigortası Kanununda düzenlemeye gidiliyor. Buna göre; 2020 sonuna kadar işe alınan sigortalılar nedeniyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri  için 12 ay süreyle, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi  desteği teşviki getirilecek. İmalat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren iş  yerlerinde ilave işe alınacaklar için daha yüksek tutarda sosyal güvenlik primi  desteği sağlanacak. Kadın, genç ve engelli istihdamında teşvik süresi 12 ay yerine 18 ay  olarak belirlenecek.

İmalat sektöründe çalışan küçük işletmelere ve esnafa 2018 yılında  uygulanmak üzere, 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük en fazla iki kişi ilave  istihdam sağlamaları halinde gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sosyal  güvenlik primi ve asgari ücret üzerinden iki ayda bir ücret desteği verilecek.

Çalışan kadına kreş desteği
Kadınların iş hayatına katılmalarını teşvik amacıyla kadın hizmet  erbabına işverenlerce kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle doğrudan  veya asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15'ini geçmemek üzere sağlanan menfaatlere gelir vergisi istisnası getirilecek.

Sağlanan vergi teşvikleri 2020 yılı aralık ayı aşılmamak üzere, teşvik  kapsamına giren çalışanlar için 12 ay süreyle uygulanacak ancak bu süre işe giriş  tarihi itibarıyla teşvik kapsamına giren 18 yaşından büyük kadın, 18 yaşından  büyük 25 yaşından küçük erkek çalışanlar ile engelli olarak kayıtlı sigortalılar  için 18 ay olarak dikkate alınacak.

BES’de cayma süresi artıyor
Bakanlar Kuruluna; işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir  bireysel emeklilik planına dahil olan çalışanların, iki ay içinde sözleşmeden  cayma hakkını üç katına kadar artırma yetkisi verilecek.

Artık ÖTV üreticiye iade edilebilecek
Motorlu taşıtların üretiminde kullanılan radyo, hoparlör, monitör gibi  ürünler için alınan ÖTV, ilgili ürünlerin faturalarının beyan edilmesi halinde üreticiye iade edilebilecek.

Vatandaşa verilen konut desteği artıyor
Kanunla, vatandaşlara konut desteği artırılıyor.Buna göre, kendisine ait bir konutu olmayanlar, ilk ve tek konut satın  almaları halinde desteklenecek. Konut hesabı sisteminin daha etkin hale  getirilmesi için, konut alımındaki yüzde 20 olan devlet katkısı yüzde 25'e  çıkarılacak.

Haber: M.AYDIN