6745 Sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun, esnafa yönelik de önemli düzenlemeler içeriyor.

Söz konusu kanunda düzenlenerek hayata geçen ve esnafları ilgilendiren konular hakkında Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı'dan açıklama geldi. Yeni kanunla birlikte oda üyelerini bilgilendirme ihtiyacı doğduğunu belirterek, şunlaru kaydetti:

"Hazine tarafından karşılanacak"

1 Ekim 2016 tarihinden itibaren olmak üzere ilgili kanun kapsamında sigortalı olanların (isteğe bağlı sigortalılar hariç olmak üzere) malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak. Sigortalıların bu indirimden faydalanabilmesi için, Hazine tarafından karşılanmayan kısmın zamanında ödenmiş olması ve sigortalı adına başka bir prim borcu, gecikme zammı ve cezası bulunmaması gerekiyor. Daha önce yapılandırılmış veya taksitlendirilmiş olan ve ödemesi devam eden primler, borç olarak değerlendirilmeyecek. Yine ilgili kanunlar kapsamında çalışanlar hariç olmak üzere kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin; İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 6. maddesinde düzenlenen iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden hizmet alma yükümlülüğü ile bu madde kapsamında olmak üzere işveren veya işveren vekilinin kendi işyerlerinde yürütebildikleri iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini üstlenme yükümlülüğü 1 Temmuz 2017 tarihine ertelendi."

ÖTV’siz araç satın alma imkanı

Ayrıca şehir içinde taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis aracı ve otobüs ile şehir içinde veya şehirler arasında kamyon, kamyonet, çekici ve benzeri araçlarla taşımacılık faaliyetinde bulunan esnaflara, 30 Haziran 2019 tarihine kadar mevcut araçlarını yenilemeleri halinde, yeni araçlarını ÖTV’siz olarak satın alma imkanı getirildiğini kaydeden Kayıkçı, "Bu düzenlemeden, 7 Eylül 2016  tarihi itibariyle trafik tescil kuruluşları tarafından yük ve yolcu taşımacılığında kullanılmak üzere kayıt ve tescil ettirilmiş her bir araç için ayrı ayrı yararlanılabilecek. Uygulamaya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı'nca tebliğ çalışmaları devam ediyor. Anılan tebliğin birkaç gün içinde tamamlanarak, Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmesi ve uygulamaya ilişkin ayrıntıların belirlenmesi bekleniyor." ifadelerini kullandı.


HABER : C. ÜSTÜNER