9 Şubat Sigara Bırakma Günü’nde ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de de farkındalık amacıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. Özellikle genç ve çocukların önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigaradan uzak durması amacıyla gerçekleştirilen konferanslardan birinin adresi Osman Kuyumcu Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu.

Türkiye’de sigarayla mücadele eden en başlı sivil toplum örgütlerinden olan Yeşilay’ın Düzce Şubesi tarafından Osman Kuyumcu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen konferansta öğrencilere sigaranın zararları anlatıldı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Okul Müdürü Varol Tayhan, öğrencilere sağlığı tehdit eden sigaradan uzak durması çağrısı yaparak, böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Günün anlam ve önemine ilişkin öğrencilere seslenmek üzere kürsüye gelen Yeşilay Düzce Şubesi Başkanı Hayati Eğilmez de sigara bağımlılığı konusunda dikkat çeken veriler paylaştı.

Dünya genelinde sigara kullananların sayısını 1,2 milyar olarak açıklayan Eğilmez, her yıl tütünden kaynaklı hastalıklar sebebiyle 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, sigara bağımlıları için “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nün bir dönüm noktası olabileceğine dikkat çekti.

“Sigara havanızı bozmasın”
Sigaranın hem kullanan kişilere hem de sevdiklerine zarar verdiğini aktaran Yeşilay Düzce Şubesi Başkanı Eğilmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sigaradan kurtulmak mümkün. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü bu anlamda bırakmak isteyenler için bir fırsat. Bu konuda tüm vatandaşlarımızdan hassasiyet rica ediyoruz. Kullananların bırakmasını, kullanmayanların da daha bilinçli olarak kendileri ve sevdikleri için model olmasını, çevreye karşı da uyarıcı olmasını istiyoruz. Sigara havanızı bozmasın.”  

"Sigarayı bırak, hayatı bırakma"
“Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma” kampanyasını hayatı geçiren Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığı işbirliğinde uzman kadroyla sigara bağımlılığına yönelik bilinçlendirme çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Eğilmez, sigarayı bırakmak isteyenlere özel programlan hazırlandığı birakabilirsin.org sitesinin yanı sıra kamu spotlarının da sigarasız yaşam odaklı mesajlar verdiğine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından okulun Rehber Öğretmeni Harun Çotuk tarafından sigaranın zararları, bağımlılığın sonuçları ve sigaranın içerisinde bulunan zehirli kimyasal maddeler konularında öğrencilere detaylı bilgiler aktarılarak, ‘Sigaradan uzak durun!’ vurgusu yapıldı.

Haber: C.ÜSTÜNER