Sendikalar Yasası’nı baştan aşağıya değiştiren yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Teklifte sendika kurucusu olmak için Türk vatandaşı olma şartı kaldırılıyor, üye olma yaşı ise 16’dan 15’e düşürülüyor.

 

Düzenleme yasalaşırsa sendikalar yurtdışında temsilcilik açabilecek. Öğretmenler ve toplu ulaşım araçlarında çalışanlar da artık grev yapabilecek. Buna göre sendika kurucusu olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranmayacak, yani yabancılar Türkiye’de sendika kurabilecek. Üyelik yaşı 16’dan 15’e düşürülecek, en az 7 kişi sendika kurabilecek.

 

Sendika üye olmak veya üyelikten ayrılmak için gereken noter şartı da kaldırılıyor. Böylece sendikalar her bir noter onayı için 150YTL’den yani büyük mali külfetten kurtulacak. Sendikalar ve konfederasyonlar uluslar arası faaliyette ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında temsilcilik açabilecek.

 

 Teklif, aynı içerikteki iş kollarının sayısının azaltılmasını da amaçlıyor. Mevcut sistemde 28 olan işkolu sayısı 18’a indiriliyor. Yetkili sendikanın belirlenmesinde %10 olan baraj kaldırılıyor. Teklife göre, sendikalar ticaretle uğraşamayacak ancak nakit gelirlerinin % 40’ından fazla olmamak kaydıyla sanayi ve iktisadi kuruluşlara yatırım yapabilecek.

 

Teklifte en önemli değişikliklerden biri ise eğitimcilere, toplu taşıma araçlarında çalışanlara ve bankacılara grev ve lokavt hakkının tanınması. Özel okul ve dershanelerde görev yapan öğretmenlere de grev yapabilecek. Ancak itfaiyecilere, cenaze ve defin işleri ile su, elektrik, doğalgaz sektörlerinde çalışanlara grev ve lokavt hakkı yok.