Okullar birçok öğrenci için pazartesi başlıyor. Velilerde yeni eğitim yılı öncesinde alışveriş telaşı başladı. Her yıl bu dönem de piyasaya çıkarılan sağlığa zararlı giysi ve kırtasiye malzemelerine karşı Bakanlık da sıkı bir denetim başlattı. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü denetçileri, başta büyük şehirler olmak üzere ülke genelinde tekstil ve kırtasiye malzemelerinden numune alarak sağlığa uygun olmayanlar piyasadan toplatmaya başlattı. Sorumlular hakkında da yasal işleme başvuruluyor.

Denetimlerde ürünlerde kanserojen madde kontrolü yapılıyor. Ekim ayı sonuna kadar yoğun bir şekilde devam edecek olan kontroller, bu tarihten sonra da aralıklarla sürdürüleceği öğrenildi.

Bakanlık, Nisan 2011'de yürürlüğe giren "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" tebliğ ile boya kalemleri, keçeli kalemler, okul çantaları, kalem kutuları, beslenme çantaları, su mataraları, çocuk giysilerindeki plastik baskı ve aksesuarlar ve spor ayakkabılar gibi pek çok üründe kullanılması muhtemel olan, ter ve tükürük yolu ile vücuda girerek hormon sistemine ciddi zararlar veren altı adet fitalatın kullanımına sınırlama getirilmişti.

Kanserojen etkiye sahip azo boyar maddelerin, giyim eşyalarında, nihai tüketicinin kullanımına yönelik iplik ve kumaşlarda, ayakkabı, eldiven, kol saati kayışı, çanta vb. deri ürünlerinde kullanımı da kısıtlandı. Yapılan bu düzenleme ile önlük, üniforma, gömlek ve çorap gibi giyim eşyaları ile ayakkabı ve okul çantalarında azo boyar maddelerin 30 mg/kg limitinin üzerinde kullanımı da yasaklandı.

Haber; S. KAŞKIR