Başkanlığını Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’in yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisi Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu’nun toplantı için Kaynaşlı'da bulunan Topuk Tesisleri'ni seçti. Düzce Valisi Ali Fidan’ın da katıldığı toplantıda TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması ve Araştırma Komisyonu üyeleri Başkan Vekili Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, Ordu Milletvekili Ergün Taşçı da hazır bulundu. Düzce Belediyesi Meclis Başkan Vekili Salih Keskinli,  Düzce ili belediye başkanları, il genel meclis üyeleri de toplantıya katıldılar.

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, boşanma öncesinde koruyucu, önleyici tedbirlerin son derece önemli olduğunu belirterek, kadına ve ailede varsa engelli bireylere destek olunmasını istedi.

Türkiye'de geçen yıl 600 bin evliliğin, 130 bin de boşanmanın gerçekleştiğine işaret eden Keşir, "Boşananların yüzde 73'ü evlilik yapıyor, çünkü Türk toplumu evliliğe meyilli bir toplum. Sosyolojik olarak bu yüzde 73'ün yüzde 12'si boşandığı eşiyle evleniyor. Ortalamaya vurduğumuz zaman yaklaşık 11 bin çift ediyor. Bu 11 bin çift için, hızlı boşanıyor ki tekrardan hızlı evleniyor diyebiliriz. Bu anlamda bu hızlı boşanma süreci göz önünde bulundurmamız önemlidir." dedi.

Komisyon faaliyetlerinin ilk gününden bu yana gündemlerinde velayet konusunun olduğuna vurgu yapan Keşir, velayeti alan tarafın çocuk için diğer eşe karşı kişisel eşitliği sağlamaması durumunda, icra marifetiyle çocuğun ebeveynle ilişkisinin tesis edildiğini bildirdi.

"Türkiye'de boşanmaların ekseriyeti çekişmeli geçiyor"

Ayşe Keşir, bu durumun 21. yüzyılın Türkiye'sine yakışmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Çocuklar için de ciddi bir travmatik durum. Şöyle bir kaygımız yok, her şeye rağmen ilişki sürsün. Böyle bir şey yok, zaten yürümeyen bir ilişki sürdürülüyor. Şu da gerçek, Türkiye'de boşanmaların ekseriyeti çekişmeli geçiyor. İnsanlar bu çekişmeli boşanma sonunda hem kendileri anlaşamıyor hem mal paylaşımında anlaşamıyorlar ve bu süreçte hele çocukları varsa yıpranmış, örselenmiş bir şekilde hayatlarına devam ediyor. Çocuk için sağlıklı bir ebeveyn olamıyor. Bu anlamda bir mekanizmaya sosyal destek mekanizmasına ihtiyaç olduğu aşikardır. Bu anlamda bir blog çalışma yaptık. Bu önemli bir çalışma, verileri Ankara'da dinledik. Bu verilerin sağlıklı geri dönüşleri var. Muhtemeldir ki, komisyonumuzda bunun yaygınlaştırılması konusunda zaman içinde bir görüş oluşacak."

Keşir, boşanma olayları öncesinde koruyucu, önleyici tedbirlerin son derece önemli olduğunu aktararak, "Kadının güçlendirilmesi, varsa o ailede engelliye destekleme verilmesi ve güçlendirilmesi gerekir. Çünkü biliyoruz ki engelli doğan çocukların ebeveynleri ne yazık ki uzun süre evlilik gerçekleştiremiyorlar." ifadesini kullandı.

Babaların genelde bu ağır evliliği sürdüremedikleri için yüzde seksenin aileyi terk ettiğine değinen Keşir, orada engelli bakım ve hizmetleri konusunda ya da mevzuatıyla ilgili bazı düzenlemelere ya da babanın onunla baş etmesini destekleme noktasında gereken bazı yöntemlere ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Aile kurumu sağlıklı bir şekilde kurulmalı

Toplantıda konuşan Düzce Valisi Ali Fidan da toplumun huzuru ve mutluluğu geleceğe güvenle girmesini sağlayacak sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi aile kurumunun sağlıklı bir şekilde kurulması ve güçlü bir şekilde yaşatılmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı.

Düzce Belediyesi Meclis Başkan Vekili Salih Keskinli ise konuşmasında belediyelerin kadın politikaları ve hizmetlerine yönelik görüşlerini dile getirdi. Keskinli, Düzce Belediyesi'nin kadın hizmetlerine yönelik çalışmalarına ilişkin özetle şu görüşlere yer verdi: “Düzce Belediye Meclisi’nde 6 kadın üye bulunmaktadır ve kadın meclis üyeleri meclis ihtisas komisyonlarında görev almaktadır. Belediye tarafından kadınların beceri ve yeteneklerine göre ‘Meslek Edindirme Kursları’ açılmaktadır. Bu temel hizmet ve projelerin yanı sıra, gündelik yaşama ilişkin, sosyal ve kültürel ihtiyaçların giderilmesi, yardım, sağlık, aile oluşturma konularında da çalışmalar yapılmaktadır.”

Toplantıda daha sonra, uzmanların boşanma ve aile bütünlüğünün korunmasına ilişkin görüşleri dinlendi.