Eğitim sisteminde köklü değişiklikler öngören ve TBMM Eğitim Komisyonu'ndan büyük kavgalarla geçen 4+4+4 yasa teklifi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Eğitim İş Düzce şube başkanı Zeki Bayram, eğitimle ilgili önemli bir yasanın konunun tarafları ve uzmanları tarafından yeterince değerlendirilmeden alelacele geçmesini eleştirdi.

Bayram, “Böylesine yaşamsal bir konuda AKP’nin 5 grup başkanvekili tarafından hiç tartışılmadan, hiçbir araştırma yapılmadan, konunun tarafları ve uzmanları biraraya gelip değerlendirme yapmadan, kamuoyu yeterince bilgilendirilmeden alelacele, hatta Milli Eğitim Bakanlığı da yok sayılarak 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim yasa teklifi, TBMM’ye 3 Şubat 2012 tarihinde sunulmuştur. Yasa teklifi alt komisyonda görüşüldükten sonra TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'na gelmiş, ilk altı maddesi üzerinde önemli tartışmalar yapılmıştır. Kalan yirmi madde ise adeta AKP milletvekillerinin barikatı ve uyguladıkları şiddet sonucunda tarihte eşine az rastlanır bir oylamayla komisyonda kabul edilmiştir. Ülkemizin geleceği konusunda çok önemi olan bir yasa teklifi, komisyonda görüşülürken, AKP’ye mensup milletvekilleri komisyona el koyarak yasa teklifi maddelerinin görüşülmesini engellemişlerdir. “dedi.

Böyle Bir Oldubittiyi Kabul Etmemiz Mümkün Değil

Eğitim planlanmasının toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir konu olması nedeniyle herkesin görüşlerinin alınması gerektiğini ifade eden Bayram hükümetin bu tavrının demokrasi ile bağdaşmadığını söyledi.

Bayram, “Demokratik süreçlere bile tahammül etmeden, tarih vererek ve “ne pahasına olursa olsun bu yasa çıkacak demek”, demokrasi ile bağdaşmamaktadır. Bu durum adeta Enver Paşa’nın “Kanun yok, kanun yap” mantığını yansıtmaktadır. AKP iktidarı bu çatışmacı ve dayatmacı tutumundan biran önce vazgeçmeli ulusumuzu gerecek, çatışma ortamlarını yaratacak davranışlardan kaçınmalıdır. Eğitim-İş olarak ulusumuzun geleceğini belirleyen eğitim gibi önemli bir konuda, böyle bir oldu bittiyi kabul etmemiz mümkün değildir. Eğitim planlanmasının toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir konu olması nedeniyle; tüm sendikaların, tüm demokratik kitle örgütlerinin, kısacası tüm Türkiye’nin bu soruna sahip çıkması gerekmektedir. “dedi.

Eğitim İş’ten İş Bırakma Eylemi

Bayram, eğitim işkolunda örgütlü bir sendika olmanın sorumluluğu gereği, yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'na geldiği gün, iş bırakma eylemi yapacaklarını ifade etti.

Haber: S.KAŞKIR