Düzce kamuoyunda 2007 yılının en çok tartışılan konularından biri olan Konuralp’in Düzce’ye bağlanması sürecinde sona gelindi. Düzce Belediye Meclisi’nin hazırladığı dosya üzerindeki çalışmalar tamamlanarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.

Konuralp ile birlikte mücavir alanda bulunan ve bir kısmı 22 temmuz seçimleri sırasında düzenlenen referandumda belediye sınırları içine girmeyi kabul etmeyen Bostanyeri, Beslenbey, Sarayyeri, Çamköy, Esenköy, Darıcı, Dedeler, Yukarı Yahyalar, Sallar, Kazukoğlu ve Çavuşlar köylerinin de tüzel kişilikleri kaldırılarak Düzce Belediyesi sınırları içine alındı.

Ekim ayı ilk belediye Meclisi’nde görüşülen ve tek oturumda iki red, iki çekimsere karşılık oy çokluğu ile kabul edilen dosya, Zamanın Düzce Valisi Ercan Topaca tarafından jet hızıyla onaylanarak içişleri bakanlığı’na gönderilmiş, Danıştay’ın incelemesinin ardından üçlü kararnameyi beklemeye başlamıştı.

Zaman içinde Konuralp’te büyük tepkiye neden olan ve kamuoyunda uzunca bir süre tartışılan katılım dosyası İçişleri Bakanı, Başbakan, ve Cumhurbaşkanı’nın imzasını taşıyan üçlü kararname ile yürürlüğe girdi.

Yasaya göre 2009 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde Konuralp'te belediye başkanlığı seçimleri yapılmayacak ve tüzel kişiliği resmen ortadan kalkacak. Buralarda halen görev yapanbelediye başkanı ve meclislerin görevi yerel seçimlere kadar devam edecek.

Katılımın resmen gerçekleşeceği yerel seçimlere kadar ise tüzel kişilikleri kaldırılacak olan köy ve beldeler imar kararları ve borçlanma gibi konularda bazı sınırlamalara tabi olacak.