“Depremlerden gereken dersi aldık mı?" sorusunun bir kez daha sorgulanmaya açılacağı yıkımın, acının, felaketin 15. Yıldönümüne sayılı gün kaldı. Depremin üzerinden geçen 15 yıla karşın Düzce'de hala depremin izlerine rastlamak mümkün... Şehrin göbeğinde yıkılmayı bekleyen çok sayıda hasarlı bina tehlike teşkil etmeye devam ediyor. Mimarlar Odası Başkanı Eser Doğan Öztürk, felaketin 15. Yıldönümüne yaklaşırken Düzce’nin zeminine dikkat çekti ve bu gerçeğin unutulmaması gerektiğini ifade etti.

UNUTMAK APTALLIKTIR!

Öztürk, “12 Kasım yaklaşıyor. Depremi unutmamız gerekiyor çünkü deprem kuşağında yaşıyoruz. Tarihi irdelersek 30-35 yılda bir deprem oluyor. Pazaryeri olarak kurulan düzce, ticari anlamda ekonominin getirdiği şartlar dolaysıyla şehir haline gelmiş. Alüvyon bir arazi üzerindeyiz. Deprem bu tür alanları seviyor. Fay hatları yumuşak zeminin altından geçiyor. Düzce’de depremi unutmak aptallıktır. Depremi unuttuğunuz an deprem sizi yakalayacaktır.” dedi.

ÖLÜM TEHLİKESİ


Öztürk, orta hasarlı bina sorununa da dikkat çekerek sözlerine devam etti: “Düzce’de kafanızı kaldırdığınızda 40 yıllık 50 yıllık miadını doldurmuş binalarla karşı karşıyayız. Bu binaların kentsel dönüşümle yada mülk sahiplerinin bir araya gelerek imha etmesi lazım. Bu binaların göz önünden kaldırılması, şehir estetiğini bozması engellenmemeli. Ölüm tehlikesi yazarak önünden geçmemiz lazım.”

Haber;S.KAŞKIR