Adı sahte emniyet kemeri kilidi, başka bir deyişle emniyet kemeri tokası… Yasak olmasına karşın araçtaki sinyal sesini susturmak için kullanılan aparat…



10 TL’yi geçmeyen fiyatlarla kolayca temin edilen ölüm aparatları için Erzincan Valiliği, 81 il için emsal olacak bir karar aldı. Emniyet kemeri takılmadığında çıkan ikaz sesini engelleyen ve “ölüm tokası” olarak da adlandırılan “susturucu” satışını yasakladı.

Erzincan’da başlayan ve kısa sürede yurt geneline yayılması beklenen uygulama kapsamında bu aparatları satanlara, kullananlara ve araçta bulunduranlara 182 TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi. Kazalardaki can kayıplarının önüne geçilmesi ve emniyet kemeri kullanım alışkanlığını olumlu yönde tetiklenmesi amacıyla bu kararın alındığı vurgulanırken, denetimlerin oldukça sıkı bir şekilde yapılacağı belirtildi.

‘Ölüm tokası’ piyasada çok cüz’i rakamlarla temin edilebiliyor. Ancak bu aparatın emniyet kemeri ile hava yastığı arasındaki senkronu bozduğu ve bu yüzden hava yastığının devre dışı kalabileceğine dikkat çekiliyor.

Yurt geneline yayılması beklenen uygulamaya Düzceli sürücüler ne diyor? Haber ekibimizin mikrofon uzattığı sürücülerin çoğu şehir içinde yasak olmasına rağmen emniyet kemeri takmayı tercih etmediği göze çarptı. Bazı sürücüler kameraları görünce emniyet kemerini hemen bağlarken, Sürücülerin çoğunluğu ikaz sesini susturmak için emniyet kemerini koltuğun arkasından bağladığı görüldü.
Emniyet kemerini bağlayan yada bağlamayan sürücülerin ortak görüşü aparatın satışı ve yasaklanmasının doğru bir karar olduğuydu.

Aparatı kullanan araç sahipleri için “Doğru bir şey değil… Kendi sonunu hazırlıyor” diyen sürücüler, yasağın yanında denetlenmenin de sıkı olması görüşünü bildirdi.

Haber: S. KAŞKIR