2010 yılı hac ön kayıtları yoğun bir şekilde devam ediyor. Bir haftalık süre içinde 3 bin 242 hacı adayının kayıt yaptırdığını belirten İl Müftüsü Alaaddin Gürpınar 8 Nisan'da başlayan kayıtlarımıza büyük bir ilgi var diyerek kayıtlar hakkında bilgier verdi. Müftülük konferans salonunda hacı adayları için özel bir yer hazırlandığını belirten Gürpınar, bankaya para yatırmayanların kayıt sırasında para yatırabileceğini hatırlattı. Gürpınar, "Hacca bi kere gitmiş olanların hac kayıtlarını almıyoruz. Bu sene hacca ilk defa gidecek olanların kayıtlarını alıyoruz. Bu konuda birinci derecede akrabalar kurada aynı listede olabilecekler. 22 Nisan tarihine kadar devam edecek kayıtlarda şu anda 3242 kişi ön kayıt yaptırdı. Ülkemize kota olarak 74 bin kişi söylendi. Diyanet işleri bu konu ile ilgili çalışmalarını devam ettiriyor. Belki bu sayı 100 bin lere kadar çıkabilir. Şu anlık Düzce iline veya Türkiye'nin bir başka iline kontenjan sayısı verilmedi.Bu yüzden Düzce'den şu anda kaç kişi gidecek belli değil. Fakat her ilin kapasitesine göre talebine göre adil bir düzenleme yapılacak ve kura o düzeyde belirlenecek" dedi.
Vatandaşların, " Ben 5 yıldır hacca gitmek için kayıt yaptırıyorum. Ama kurada bir türlü benim adım çıkmıyor" gibi bir soruları ile sık sık karşı karşıya kalıyoruz diyen İl Müftüsü "Bu sene, daha önce hacca gidenleri tekrar hacca götürmeyeceğiz. Geçen sene kayıt yaptıran kişiler bu sene de kayıt yaptırdıkları taktirde iki defa yazılacak. 5 senedir yazılan kişiler ise kura listesine 5 kere yazılacak. Tabi buda bir şans işi kurada kimin isimleri çıkacak bunu Allah bilir. Bu yüzden hac kayıtları yaptıranlar dua etmeye devam etmeliler." dedi.
Umre ziyaretleri için talep patlaması yaşandığını belirten Gürpınar, "Diyanette 750 , Özel seyahat acentlelerinde yaklaşık olarak 500 kişi gittiğini hatırlıyorum. Yani yaklaşık olarak bu yıl umrede patlama yaşadık. Yaklaşık olarak bin kişiyi umre'ye gönderdiğimizi biliyoruz. 5. tur umre kafilesini 15 mayısda Düzce'den göndereceğiz. Umre güzel bir ibadettir. Bu güzel ibadet için tüm hemşerilerimizi il ve ilçe müftülüklerine başvuru yapmalarını öneriyoruz." şeklinde konuştu.