Türkiye, ilk kez geçen yıl aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde görülen ve “Kovid-19” olarak adlandırılan, dünya çapında ölümlere neden olan yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında etkin önlemler aldı. Türkiye’de ilk koronavirüs vakalarının görülmesinin ardından yetkililer tarafından tedbirler artırılırken, vatandaşlar ise kendi önlemlerini alıyor.

 Öncü Haber ekibi koronavirüse karşı Düzceli vatandaşların ne gibi tedbirler aldığını sordu. Koronavirüse karşı sıkı tedbir alan Düzceli vatandaşlar kapalı ortamlardan uzak duruyor.

Öncü Haber mikrofonuna aldıkları tedbirleri anlatan Düzceli vatandaşlar şunları söyledi:

“Virüs ile ilgili şuan pek tedbir almadım. Sadece gerekmedikçe dışarı çıkmıyorum. Daha çok evde vakit geçiriyorum. Devletimizin aldığı tedbirleri şuan için  yeterli buluyorum. İnşallah bu salgın daha fazla büyümeden son bulur.”

“Koronavirüs için tedbirlerimizi aldık. Bol bol ellerimizi yıkıyoruz. Şuan insanlar kolonyaya yükleniyor ama gereksiz. Şuan bol bol ellerimizi yıkamalıyız. Zaten biz Müslüman insanlarız. Günde 5 vakit namazımızı kılıyoruz. Abdest alırken ellerimizi ayaklarımızı yıkıyor temizliyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbirleri yeterli buluyorum. Bu zamana kadar gayet başarılı bir şekilde yürüttüler bu süreci. İnşallah bundan sonra da böyle devam eder.”

“Tedbir tabii ki aldık. İnsanlardan uzak durmaya çalışıyoruz. Kalabalık ortamlara girmemeye çalışıyoruz. Gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkıyoruz. Yetkililerin aldığı tedbirleri de yeterli buluyorum. İnsanlarımızı daha dikkatli olmaya davet ediyorum.”

“Koronavirüs için tabii ki tedbir alıyoruz. Sürekli ellerimizi yıkıyoruz. Halka açık olan alanlarda temastan kaçınıyoruz. Sürekli çantamda kolonya ile geziyorum. Ellerimi kolonya ile temizliyorum. Kimseyle yakın temasta bulunmamaya ve tokalaşmamaya çalışıyorum.  Bakanlığımızın aldığı tedbirler güzel ama biraz daha artırabilirler tedbirleri. Kafe gibi insanların toplu olarak bulunduğu alanlar biraz daha kısıtlanabilir. Bunlar insanlar için önemli şeyler. Mesela benim işim sahada. Sürekli insanlar ile muhatap olmak zorundayım. Biz de önlem alıyoruz ama insanların hepsinin bilinçli olması gerekir. İnşallah bunun önüne hep beraber geçeceğiz ve bu virüsü yeneceğiz.”

“ Çok sık evden çıkmayarak tedbir alıyoruz. Şuan için yetkililerin aldığı önlemler yetersiz. Bu önlemlerin biraz daha geniş çaplı olması gerekir. Özellikle hastanelerin daha tedbirli olması gerekir.”

“Ben daha bu virüs yaygınlaşmadan tedbirlerimi alıyordum. Ben temizliğe dikkat eden bir insanım. Ellerimi yıkamak, kolonya kullanmak, hapşırırken ağzımızı kapatmak ve grip olunca camiye gitmemek. Ben bunları zaten normalde de yapıyordum. Adam hasta olmuş camiye geliyor orada bir sürü insana hastalık bulaştırıyor. İlla ki virüs olmasına gerek yok tedbir almak için. Burada asıl önemli olan nokta insanların bu kadar korkmasının sebebi virüsün hızlı yayılmasıdır.”

“Herkes gibi bizde tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz. Dışarı pek fazla çıkmamaya çalışıyoruz ama işimiz gereği çıkıyoruz. Kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışıyoruz. Çok sık elimizi yıkamaya çalışıyoruz zaten Türk milleti olarak temiz insanlarız. İnsanlar ile pek fazla yakınlaşmayarak önlem alıyoruz. AVM’ler bir süre kapatılsa iyi olur. İnsanlar kapalı ortamlarda kalabalık bir şekilde bulunmaması herkes için güzel olur. İşimiz olmadıkça dışarı çıkmamalıyız. Bu kurallara toplum olarak uymamız gerekir.”