31 Mart Yerel Seçimleri’ nin geride kalması sonrası birçok sektörde piyasanın hareketlenmesi için umutlu bir bekleyiş başladı.

Bu sektörlerden biri olan 2. el araç ticareti yapan esnaflar da havalarla birlikte işlerinin de açılmasını dört gözler bekliyor.

Öncü Haber ekibi, Düzce Galericiler Sitesi’ne giderek esnafa mikrofon uzattı ve piyasadaki durumu sordu. Noterlerin hafta sonu hizmet verecek olmasını da soran ekibimiz, derinlemesine bir incelemede bulundu.

 

“Bayi sıfırını bu fiyata satıyor”


Piyasanın oldukça durgun olduğunu söyleyen 2. el araç alım ve satımı yapan esnaflardan İsmail Çorapçı, şöyle konuştu:

“Sıfır araç satan bayilerin, BTV’leri uzatmasından dolayı çok durgunuz. Bizi çok etkiledi. 6’ıncı ayda bitecek diye bekliyorduk, tekrar uzatıldı. Biz 2017 model bir araca 90 bin lira istiyoruz, bayi de aynı aracın sıfırını bu fiyata satıyor. Geliyor vatandaş, görüyor, dolayısı ile gidip bayiden alıyor.”



“Bir fark yok”

Seçimin piyasa üzerindeki etkisini değerlendiren Çorapçı, şunları söyledi:

“Şu an için bir fark yok. Kredi bedelleri yüksek olduğu için insanlar yüksek modelli araçlara yönelemiyor. 25 bin ve 40 bin arası araçlar alınıyor. Onları da bulmak çok mümkün olmuyor. 2017 ve 2018 modellerde insanlar bayileri tercih ediyor. Seçim öncesi ve sonrası çok bir fark yok. Orta halliyiz.”

“Çok mantıklı değil”

Noterlerin nöbetçi olması ile ilgili de konuşan Çorapçı, uygulamanın eksik yönlerini eleştirerek şunları kaydetti:

“Şahsi görüşüm çok mantıklı değil. Gelip biri aracını alacak. Ama parası cebinde değil. Paraya bana EFT yoluyla ulaştıracaksın. O para bana pazartesi günü gelecek. Nasıl güvenip vereceğim. Çok mantıklı değil, işleri de çok etkileyeceğini sanmıyorum.”

“Bu süreçte araç alanlar kazançlı”

İkinci el araç piyasası hakkında değerlendirmede bulunan bir diğer esnaf Tayfun Türkoğlu, seçim öncesi ve sonrası durumu da değerlendirdi:

“İkinci elde piyasa değişiyor. Bazen çok iyi, bazen çok kötü oluyor. Ama şükürler olsun şu an için iyi. İyi diyelim iyi olsun. Seçimden önce faizler düşüktü, oranlar güzeldi. Bu süreçte araç alanlar kazançlı. Herhangi bir bankadaki faiz oranı 1,80-1,60 iken şu an 2,00’ın üstüne çıktı.”



“Kafa karıştıranlar oluyordu”

Noterlerin hafta sonu nöbetçi olmasının satışlara etkisi üzerine konuşan Türkoğlu, gelişmeyi olumlu karşıladığını belirterek şunları söyledi:

“Cumartesi veya Pazar günü araç alan birisi kaparo verip gidiyordu. Pazartesi geleceğim diyordu. Bu süre zarfında çevresinden ‘niye onu aldın’, ‘neden böyle yaptın’ gibi söylemlerle kafa karıştıranlar çok oluyordu. Şimdi iyi oldu, hemen ‘al gülüm ver gülüm’ notere geçiyoruz. Experli satmaya başladık. Bu da bizim için çok iyi oldu. Ayaküstü alıp satanlar ve vergiden kaçanları önlediği için bize katkılı oldu.”

“Açılır diye ümit ediyoruz”

Galericiler Sitesi’ndeki hareketlilik durumuna ilişkin konuşan site esnafı Taner Tekin, şunları söyledi:

“Yaklaşık 1 aydır bir hareketlenme başladı ama seçim dolayısıyla şu anda yeniden bir durgunluk oldu. Seçim kargaşası bitince açılır diye ümit ediyoruz. Havaların da etkisi çok oluyor. Açık havalarda daha hareketli oluyor. Kredilerin düşmesini bekliyoruz. Krediler nedeniyle de piyasa çok durgun.”
“Sattığımız araçları bekletiyorduk”

Noterlerin cumartesi ve pazar günü hizmet vermesini ele alan Tekin, daha önce yaşanan sorunlara değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Çünkü bizim parasını peşin aldığımız arabalarda bile teslim edememe sıkıntımız vardı. Şimdi adam buraya gelip parasını ödüyor ve arabasını istiyor. Ama bunun kazası var belası var. Bu şekilde teslim ettiğimizde sorumluluğu bize aittir. Riske girmemek böyle bir alışverişe giremiyoruz. Mecbur hafta sonu sattığımız araçları bekletiyorduk. Gelen müşterimize satışımızı yapıp uğurlayabileceğiz. Gayet güzel oldu.”
 
 Haber: İ.İ. AYDOĞDU

 


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ