Faaliyete geçtikten 1 yıl sonra kapısına kilit vuruldu
Düzce'yi vahşi çöp depolama yönteminden kurtarması hedefiyle 25 Kasım 2014 tarihinde Yığılca yolu üzerinde Hecinler mevkiinde törenle açılışı gerçekleştirilen Katı Atık Depolama Tesisi'nin kapısına 1 yıl sonra mahkeme kararı ile kilit vurulmuştu. Henüz tesis yapım aşamasındayken konuyu adliyeye taşıyan bölge halkı faaliyete geçmesi sonrası koku ve sinekten kapı-pencere açamaz hale gelince eylemlere başlamıştı.

Bakan Özlü son noktayı koydu
Düzce gündemini uzun süre meşgul eden süreçte İSKİ yönetmeliğinde yapılan değişiklikle tekrar tesisin açılmasının önündeki engel kalksa da köylülerin isyanına kulak veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, geçtiğimiz nisan ayında bizzat yaptığı ziyarette "Düzce’nin çöpleri buraya dökülmeyecek. Düzce’nin çöpünün bir yakma tesis kurularak yakılmasına karar aldık. Çöp toplama veya bertaraf tesisi olmayacak. Bu bölgemizin arzu etmediği alanı kullanmayacağız. Burası artık gündemde değil, gönlünüz rahat olsun. Hiçbir zaman da gündeme gelmeyecek. Çöp konusuyla ilgili de hiç kimseye bir şey sormayın bu bölgede çöp depolama tesisi, katı atık bertaraf tesisi olmayacak. İSKİ ile bir anlaşma yaptık Düzce’nin çöpü 400 ton civarında bu toplandıktan sonra İstanbul’daki yakma tesislerine götürecek. Düzce’nin çöpü önümüzdeki 18 ay boyunca İstanbul’a taşınacak biz bir yakma tesisi kurana kadar.” demişti.

Düzce'de aylardır açıklama yok
Bu açıklama aylardır eylemde olan köylüleri sevince boğarken, Düzce de yeni tesis kurulana kadar vahşi depolamaya geri dönüş yapmış oldu. Henüz nerede yapılacağı belli olmayan yakma tesisi konusunda uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Düzce'de bekleyiş devam ederken, Bolu'dan sonra Sakarya da parmakla gösterilecek bir geri dönüşüm tesisi için önemli bir adım attı.

Çöpten elektirik ve gaz üretilecek
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu tarafından kısa süre önce projesi açıklanan ve ihalesinin ilk oturumu yapılan Sakarya Entegre Katı Atık Yönetim Projesi’nde (SEKAY) ihalenin ikinci oturumu da tamamlandı. İhalenin ikinci oturumunda açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan, “Atıklardan ayrıştırılan kağıt, cam, metal ve plastik gibi maddeleri geri dönüştüreceğiz. Biyogaz ve depo gazının yakılmasıyla elektrik enerjisi üreteceğiz. Sanayide kullanılmak üzere atıktan türetilmiş yakıt sağlayacağız. Biyogaz sırasında fermente olan katı kısımdan ise gübre elde edeceğiz. Biri kuzeye bir güneye birisi de şehrimizin doğusuna olmak üzere aktarma istasyonları kuracağız. Şehrimiz için hayırlı olsun.” dedi.

Bolu aldı başını yürüdü!
Türkiye'de çöpten elektrik üreten sayılı illerden olan Bolu'da şimdi ise çöpü yakarak yok etme ve ondan elektrik enerjisi üretmeyle ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Katı Atıktan Enerji Üretim Tesisi ve Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nden sonra “Katı Atık Yakma Tesisleri” için harekete geçen Bolu Belediyesi'nin hayata geçireceği projelerle, çöplerin yakılmasından ve güneş enerjisi sistemlerinden elde edilecek enerjiyle kentin elektrik ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Düzce tartışmalarla vakit kaybediyor
Hayata geçirilmesi planlanan projelerin yeri konusunda yaşanan sancılı süreçler, Düzce'nin artık kaderine dönüşen bekleyişlerinin devam etmesine yol açıyor. Düzce, tartışmalarla vakit kaybederken yanı başımızdaki illerin yerel yönetimleri, hizmet verdiği vatandaşları son teknoloji tesislerle buluşturuyor.

Haber:C.ÜSTÜNER