Düzce Depremzedeler Derneği başkanı Ayşegül Şenol Can, dernek binasında gerçekleştirdiği basın açıklamasında İmar ve kentleşmede yapılan hatalar nedeniyle yeniden aynı acıları yaşamamak adına deprem gerçeğinin unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini vurguladı. Can, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden sonra hala daha mevcudiyetini sürdüren her gün önünden geçtiğimiz ağır hasarlı binalar mümkün olan en kısa zamanda ortadan kaldırılması gerektiğine işaret etti.

 

 

ORTADAN KALDIRILMALI

 

Can, “Şehrin muhtelif yerlerinde gerek göz ününde gerekse kıyıda köşede kalmış orta hasarlı onarılmamış binalar en kısa zamanda sağlamlaştırılmalı mümkünse yıkılmalıdır. Deprem geçirmiş ve halen kullandığımız yapı stoğunun bir sonraki deprem göz önüne alınarak sağlamlaştırılması yapılmalıdır. Kısacası sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamanın bir insan hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak bizi yönetenler güvenli yaşam alanları oluşturmak zorundadırlar.. Son yıllarda hızla artan nüfus ve konut ihtiyacının kaçınılmaz olduğu ortadadır. Hızla yeni binalar yapılmaktadır.Bu yeni binalar verimli tarım arazileri üzerinde yükselmektedir. Bu anlamda mevcut tarım arazilerinin korunmasına yönelik planlamalar yapılmalıdır.”ifadelerini kullandı. 

 

YAPSATÇILARIN MEMNUNİYETİ Mİ ÖNDE TUTULMUŞTUR?

Can ayrıca kat sayısının artırılmasını da eleştirdi. can, "Yine depremler sonrası iki katla sınırlanan kat sayısının gerek TOKİ eliyle yapılan konutlarda delinmesi gerekse belediye meclisleri eliyle değiştirilmesi bizleri tedirgin etmektedir.Şu anda mevcut alandaki kat sayısının büyük bir bölümü dört kata çıkarılmıştır.Önce üç kat sonra üçbuçuk kat en sonunda da dört kat olarak yapılan değişikliğin bilimsel bir nedeni var mı? Yoksa bu değişiklikte sadece piyasa hareketleri arsa sahipleri ve yapsatçıların memnuniyetimi önde tutulmuştur?diye sordu.

 

MERAK EDİYORUZ…

 

“Merak etmekteyiz..” diye sözlerine devam eden Can, Düzce’deki şu sorunları sıraladı. "Yollarımız dar, toplu ulaşım ihtiyacı karşılamıyor.. Hayatı yavaşlatıyor..Kalıcı konutlar Düzce arasındaki ulaşım ile kalıcı konutların kendi içindeki ulaşım ihtiyacına nasıl bir çözüm üreteceksiniz merak etmekteyiz? Şehrin tüm yolları araçlarla kaplı ve Düzce kocaman bir otopark olmuş durumda buna nasıl bir çözüm üreteceksiniz merak etmekteyiz? Kalıcı işyeri olarak yapılan binaların büyük bölümü kullanılamaz hale gelmiştir. Bir büyük kamu kaynağı heba edilmiştir. Bu duruma nasıl bir çözüm üretilecek merak etmekteyiz? Depremlerle hasar gören hastane binasının ihtiyaca cevap vermez halde olması sebebiyle yeni yapılan hastane binası ne zaman bitirilecek merak etmekteyiz.Depremlerin üzerinden 15 yıl geçti biz hala eğitim ve öğretimde yerimizde sayıyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir okul binalarında okuyabilmesi için prefabrik okullardan bu yıl kurtulabilecek miyiz? Merak etmekteyiz.."

 

‘Deprem öldürmez, bina öldürür‘ gerçeğini hatırlatan Can, yerel yöneticileri , biran önce gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.

 

Haber; S.KAŞKIR