Faili meçhul cinayetler soruşturmasında tutuklu bulunan eski özel harekât polisi Ayhan Çarkın, Ankara’dan İstanbul’a getirilerek, Düzceli MİT’çi Tarık Ümit’in öldürüldüğü ve gömüldüğünü söylediği 4 farklı yer gösterdi. Polis köpekleri ve georadar cihazıyla yapılan aramalarda bir kanıt bulunamadı. Çarkın, somut bir yer gösteremezken, “Buralar ormanlaştırılmış, hatırlayamıyorum” dedi. Tarık Ümit’in amcası Cemalettin Ümit de yer gösterme sırasında hazır bulundu.

Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hâkimliği’nin, izninin ardından Çarkın, dün sabaha karşı polis eşliğinde Ankara’dan THY’nin tarifeli uçağıyla İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirildi. Emniyete ait minibüse bindirilen Çarkın sağlık kontrolü için Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Ardından da Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü Polis Merkezi’ne geçildi. Yer göstermeyi yaptıracak olan savcılar Mehmet Özgür ve Hakan Yüksel’in gelmesiyle saat 10.00’da Çarkın merkezden çıkarıldı. Amca Ümit de başka bir araçla konvoyu takip etti. Çarkın ilk olarak Silivri’nin Büyükçavuşlu mahallesine bağlı Beyciler Köyü’nden 3 kilometre uzaktaki Doktorlar Sitesi’nin yanındaki ağaçlık bir alanı işaret etti. Çarkın burada Tarık Ümit’in öldürüldüğünü, sonra da bir araçla Kuşbahçe mevkiine götürdüklerini söyledi. Yarım saatlik yer göstermenin ardından Kuşbahçe mevkiine geçildi. Çarkın, yer göstermeye başlarken Olay Yeri İnceleme Ekipleri çevrede araştırmalarını yoğunlaştırdı. Alan tırmıkla temizlenirken cesedi koydukları yerin başka bir yol ayrımı olabileceğini söyleyen Çarkın, “Buralar ağaçlandırılmış çok iyi hatırlamıyorum” dedi. Bunun üzerine 5 kilometre uzaktaki Beyciler-Büyükçavuşlu yol ayrımına gelindi.

Georadar cihazıyla

Çarkın burada, “Evet burası, eminim, buraya attık. Hatta cesedin üzerine çalı çırpı attık sonra üzerine çıkıp zıpladık” dedi. Bunun üzerine traktör pullukla üstteki toprağı kaldırdı. Olay yeri inceleme ekipleri de traktörün kazdığı yerlerde kürek ve çapalarla kemik parçaları aradı. Polisler arkeolojik kazılarda kullanılan georadar cihazıyla da toprağın altını inceledi. Aramalardan sonuç alınamadı. Çarkın bunun üzerine yolun karşısında da olabileceğini söyledi. Savcılar bu alanın da kazılması talimatı verdi. Aramalara polis köpekleri Çeko ve Ateş de destek verdi. Aramalardan bir sonuç çıkmayınca Çarkın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ardından da Behçet Cantürk’ü aldıkları Fenerbahçe Orduevi’nin önüne götürüldü. Çarkın, orduevi karşısındaki trafik ışıklarında araç içerisinde bir süre bilgi verdi. Çarkın daha sonra Cantürk’ün cesedini attıkları Sakarya’nın Sapanca ilçesine götürüldü. Burada da 20 dakika polise bilgi verdi.

Dileğim bulunması

Tarık Ümit’in amcası Cemalettin Ümit, “İnşallah bulunur. Tek dileğim cesediyle ilgili bir şey bulunması” dedi. Savcı Mehmet Özgür, “Öldürülen Kürt işadamları ile ilgili faili meçhul soruşturmasını yürütürken Ayhan Çarkın’ın açıklamaları oldu. Tarık Ümit’le ilgili bilgi verdi. Geldik araştırıyoruz. Dosyada Tarık Ümit’le ilgili birçok şey var, şu an aradığımız ondan geride kalan bir parça” diye konuştu.