CHP Eski milletvekili Umut Oran, İstanbul Valiliği’ne öncelikle İstanbul’a içme suyu temin eden havza ve dereler arasında bulunan Melen Çayı’nın atık sular ile kirletilmesini önlemek için herhangi bir idari işlem tesis edilip edilmediğini, Melen Suyu’nun sağlığa zararlı olduğu iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

İstanbul Valiliği’nin Melen Çayı’na 200 metre uzaklıkta katı atık bertaraf tesisi kurulmasını önlemek için herhangi bir girişimde bulunup bulunmadığını sorgulayan Oran, “tesisin konumu ile ilgili “İçme Suyu Havzaları Koruma ve Kontrol Yönetmeliği'ne aykırılık teşkil etmiyor mu, Bunu önlemek için neden kolluk kuvveti marifetiyle girişimde bulunmuyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Söz konusu katı atık bertaraf tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ÇED kararının hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesi ile iptal edildiğini hatırlatan Oran, “Bu durum karşısında İstanbul’da yaşayan 14,5 milyon vatandaşın sağlığını korumak adına hangi adımları atacaksınız?”dedi.

Çevre Kanunu’nun 3. Maddesine dikkat çekerek sorularına devam eden Oran “İstanbul ili sınırları ile ilgili olmasa da İstanbul’a getirilen içme suyu kaynağı nedeniyle milyonlarca yurttaşın sağlığını doğrudan ilgilendiren bu olumsuzluğu giderecek misiniz?” şeklinde açıklamasını tamamladı.

Haber;S:KAŞKIR