Fındık fiyatının açıklanmamasına gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. Düzce merkez ve ilçelerde bulunan ziraat odaları başkanları bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı. Oda başkanları adına açıklamayı Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk yaptı.

“Komşunuzun mağduriyeti bir kat daha artmaktadır”
Öztürk, açıklamasında fındık üreticilerine seslenerek şu ifadelere yer verdi:

“Fındık fiyatı konusunda iç piyasada bunlar olurken ihraç fiyatı değişmemiş, geçen yıl 6.20 $ olan iç fındık fiyatı 22-23 TL’ye karşılık gelirken bu yıl 6.20 $ 40 TL yapmaktadır. Dövizin artmasından kaynaklanan yaklaşık 20 TL kimin cebine girmektedir. İlgili devlet kuramları ve siyasetçilerimiz fındık üreticisinin alınteri olan bu kazancın birilerinin cebine girmesini nasıl görmezden gelmektedir.Ne acıdır ki bu kişiler çiftçilikle uzaktan yakından alakası olmayan özellikle ihracatçılar tarafından dile getirilen “Ziraat odaları fındık fiyatlarına karışmasın” söylemine çanak tutmaktadır. Buradan fındığım emanete veren üreticilere de sesleniyoruz. Emanete fındık vererek geleceğinize ve diğer üreticilere ihanet etmeyin. Sizler emanete fındık verdiğiniz sürece geçimini fındıktan sağlayan akrabalarınız ve komşunuzun mağduriyeti bir kat daha artmaktadır.”



“Yasal mevzuat çerçevesinde diğer yol ve yöntemleri deneyeceğimizi bildiririz”
Gerektiği takdirde yasal yollara da başvuracaklarını da söyleyen Öztürk, açıklamasına şu cümlelerle devam etti:

“Değerli fındık üreticileri ve basın mensupları bu gidişe bir an önce dur denilmeli, serbest piyasada fındığın hak ettiği fiyatlara gelmesini engelleyen, üreticinin sırtından haksız kazanç elde eden, iç piyasada üreticileri, dış piyasada alıcıları kendine bağımlı kılan tekel olmuş bu yapılara devletimiz ve özellikle siyasetçilerimiz bir an önce dur demelidir. Toprak mahsulleri ofisi zaman kaybetmeden alıma başlamalıdır. Ülkemizin dövize ihtiyacı olduğu bu dönemde ihracatıyla hatırı sayılır döviz girdisi sağlayan fındığa ve üreticisine destek sağlanmalıdır. Bu yıl dövizde oluşan ani yükselişten dolayı cebini dolduran ve kim aksini iddia ederse etsin tekel olmuş bu firmalara hukuki anlamda da inceleme başlatılmalıdır. Değerli basın mensupları, değerli üreticiler; bu haklı talep ve önerilerimiz dikkate alınmadığı takdirde çiftçilerimizden gelen talep doğrultusunda Türkiye Ziraat Odaları birliğinin bilgisi ve yasal mevzuat çerçevesinde diğer yol ve yöntemleri deneyeceğimizi bildiririz.”

Haber: M. AYDIN