2008 yılının en çok tartışılan konusu olan ve uzun süre gündemden düşmeyen Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin çevre duvarı tel çit inşaatı yapımı ihalesi için bugün dönemin Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Üstünel Başta olmak üzere OSB ihalesinde adı geçen ve suçlanan 8 kişiden 7’si hakim karşısına çıktı. OSB ihalesi ile ilgili olarak, Görevi kötüye kullanmak, Kamu kurum ve kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak ve resmi belgede sahtecilik suçundan Düzce Ağır Ceza mahkemesinde açılan dava bu sabah görüldü. Duruşmaya davacı olarak Kocabey Firmasının sahibi olarak Dönemin MHP İl Başkanı Kenan Ilgaz, ihaleyi yapanlardan şikayetçi olan dönemin CHP Merkez İlçe Başkanı Saim Aksöz ile OSB Yönetiminde yer alan ve ihalede imzası bulunan dönemin Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Üstünel, OSB eski Müdürü Sıtkı Üzmez, müdür yardımcısı Ahmet Dertli, OSB Denetim kurulu üyesi Özcan Demirbaş, Dönemin YEYPAŞ Yönetim kurulu başkanı Şemsettin Yenersoy ve Yeypaş Genel Müdürü Kenan Gökmen de katıldı.

Duruşma öncesi mikrofonlarımıza konuşan eski belediye başkanı Mehmet Keleş, ihalenin usulsüz yapılmasının söz konusu olamayacağını belirterek, “böyle bir davanın açılabilmesi için kamu kaynağının kullanılmış olması gerekmektedir. Tel çit ihalesinde kamu kaynağı kullanılmamıştır. Bu dava da tamamen o dönemde TSO Başkanı Metin Büyük ile Kenan Ilgaz arasındaki tartışma sonucu açılmıştır. İhalede usulsüzlük yapılması söz konusu olmamıştır” dedi.

Sabah saat 09.00’da başlayan ve yaklaşık 1,5 saat süren davada ihalenin usulsüz olarak yapıldığı gerekçesiyle suçlanan sanıklar tek tek ifade verip suçlamaları reddetti. Davacı konumundaki Kenan Ilgaz da duruşmada şikayetinden vazgeçtiğini dile getirdi. Dönemin CHP Merkez ilçe başkanı Saim Aksöz ise yapılan ihalelerde sürekli YEYPAŞ’ın ihaleleri aldığına dikkat çekerek, Yeypaş’ın yeterliliğinin ve özellikle Davaya konu olan ihalenin titizlikle incelenmesini talep etti. Mahkeme heyeti davaya katılmayan Yaşar Akın ile birlikte İhaleye imza atmayan TSO Başkanı Metin Büyük ile dönemin OSB Yönetim kurulu üyesi Mustafa Yılmaz’ın da ifadelerine başvurmak üzere 19 Ocak 2012 tarihine erteledi.

Mahkeme çıkışı bir açıklama yapan CHP eski Merkez ilçe başkanı Saim Aksöz, sürecin devam ettiğini ve şuan bir şey söylemenin doğru olmadığını belirterek, biz bilgi edinme yasası çerçevesinde OSB Müdürlüğünün bize verdiği yazılı cevaplardan yola çıkarak şikayetçi olmuştuk. Son sözü yargı söyleyecek dedi.

Eski belediye başkanı Mehmet Keleş, duruşma çıkışı mikrofonlarımıza yaptığı açıklamada, “ beraat kararı çıkmasını bekliyoruz. Biz bilirkişi raporu hazırlanmasını talep ettik. Ortada suç unsuru oluşturacak bir durum gözükmüyor” şeklinde konuştu.

Bilindiği gibi Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin çevre duvarı tel çit inşaatı yapımı ihalesi için o dönemde İntaş yüzde 10.75, Kocabey yüzde 10.50 ve Yeypaş da yüzde 12.10 teklif sunmuş, en yüksek kırımı yapan YEYPAŞ firması ihaleyi 598 bin YTL ile almıştı. Ardından TSO Başkanı Metin Büyük’ün, OSB’de yatırım yapan sanayicilerle birlikte düzenlenen toplantıda OSB yönetiminden istifa etmesi ve ardından imza atmadığı OSB nin tel çit ihalesi ile ilgili yaptığı açıklamalarla tartışılmaya başlanan ihale uzun süre gündemden düşmemişti.

Haber; Ü. ÇETİN