Öğrencilerin hemen hemen hepsinin egitim yaşamlarının en önemli dönüm noktası olan ve geleceklerini büyük ölçüde tayin eden en önemli sınav yapıldı.Sınav, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler olmak üzere toplam 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda gerçekleştirildi. Sınav yapılan binalarda toplam 239 bin 191 kişi görev yapıyor. Sınava 1 milyon 530 bin aday katıldı.

Düzce’de ise sınava 19 binada bulunan 286 salonda toplam 5 bin 615 öğrenci girdi. Sabah 09.30’da başlayan ve üç saat boyunca öğrencilerin ter döktüğü sınav öğlen 12.30 da sona erdi.

Velilerin büyük bölümü özel otomobilleri ile öğrencilerini sınava götürürken, okulların çevresi sınav boyunca otoparka döndü. Öğrencilerini sınava uğurlayan velilerin büyük bölümü okulların önünde bekledi. Kimi gazete ve kitap okuyarak sınavın tamamlanmasını beklerken, kimisi de sınavda ter döken öğrencisi için dua etti.

Sınava giren öğrencilerin velilerinden bayanların erkeklere nazaran daha heyecanlı olduğu dikkatlerden kaçmazken, okulların önünde bekleyenlerin bir kısmının çocuklarını, bazılarının kardeşlerini getirdikleri dikkat çekti. Sınavda olabilecek herhangi bir aksilik nedeniyle okul önünde beklediklerini söyleyenlerin yanı sıra, tüm öğrenciler için dua ettiklerini söyleyenler de oldu.

Sınavın ardından katılan öğrenciler yaz aylarını, yaptıkları tercihlerden hangisinin eğitimini görecekleri, başka bir deyişle, hangi bölümde okuyacaklarını merak ederek geçirecek.